Зеленият рекет проникна на „Дондуков“ 2

Планът за природен парк „Странджа“ до днес не е приет. Именно него дават за пример зелените в изкуствения скандал за НП „Пирин“.

НПО с въпроси до президентството

След тайна среща в президентството с група “еколози”, предвождани от кандидата за депутат от “Да, България” Тома Белев, е взето решението за искане на нова, допълнителна екологична оценка (ЕО) на новия план за управление на Национален парк “Пирин”. Това твърдят от гражданско сдружение “Природата за хората”.

Както “Труд” съобщи, бе безспорно показано, че екологична оценка на “Пирин” вече е направена. Това бе потвърдено в отворено писмо от инж. Антоний Стефанов, начело на екипа, изготвил документа.

Причината за писмото и прикрепената към него съществуваща ЕО стана нареждането на екоминистъра Ирина Костова да се направи нова оценка на плана. То бе взето под уличен натиск на “зелени” организации и намеса на президента Румен Радев.

В тази връзка по Закона за достъп до обществена информация от “Природата за хората” искат сведение за срещата от “Дондуков” 2. Те търсят отговори на 13 въпроса, сред които - проведена ли е среща, и кога, между президента Румен Радев и/или представители на неговата администрация с група “еколози” и участвал ли е Тома Белев в нея. Изискан е и пълен списък на присъствалите на срещата, както и дали на нея е обсъждано, че планът за управление на “Пирин” има извършена екологичната оценка като неразделна част от него, съгласно ЗЗТ и Заданието.

Защо не е дадена публичност на тази среща и информация, какво е обсъждано на нея, питат в заключение от “Природата за хората”.

Коментари

Задължително поле