Зеленият сертификат пада през март у нас

Хиляди европейци протестират всяка седмица срещу противоепидемичните мерки на правителствата, а някои държави вече решиха да премахнат част от тях, включително и “зеления сертификат” за ваксинация.

Европейските държави една по една отменят противоепидемични мерки

ЕК припомни, че нито изисква, нито забранява използването на документа по национални правила

В Брюксел ще пишат нов доклад

Масовите протести срещу зеления сертификат в цяла Европа и критиките на учени за безполезността на документа постави правителствата в ситуация да обмислят премахването му. “Труд” потърси мнения на експерти, които са категорични, че отпадането на зеления сертификат у нас ще се случи в рамките на няколко седмици.

Някои скандинавски държави вече набраха смелост за свалянето на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. От 1 февруари Дания оглави инициативата, последвана от Норвегия, а вчера ги последва и Швеция с официално решение на правителството да обяви края на противоепидемичните мерки от идната седмица - 9 февруари. Основните препоръки към населението остават същите: за предпочитане е хората да си стоят в къщите, ако са болни, а неваксинираните трябва да продължат да прилагат всички възможни мерки, за да се предпазят от заразяване.

Във всички случаи се предвижда отмяна на задължителния “зелен сертификат”, а в Дания вече е деактивирано държавното мобилно приложение за удостоверяване и достъп до обществени места.

От сряда, 3 февруари, Франция също започна да отхлабва мерките, въпреки все още високите нива на новозаразени. От вчера маските вече не са задължителни за разходки по улиците, но препоръката за работа от вкъщи остава. Отпадат ограниченията за брой посетители на стадиони, културни събития и такива на открито. Нощните заведения остават затворени до 16 февруари, когато ще могат отново да работят на пълен капацитет. “Зеленият сертификат” засега остава в сила във Франция, като в интервю здравният министър Оливие Веран обяви, че документът има своя естествена продължителност на живота и ще бъде премахнат “преди месец юли”.

В този дух Европейската комисия предложи ковид сертификатите да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни 2023 година.

Говорител на комисията уточни на пресконференция, че целта е ЕС да бъде подготвен за възможно увеличение на броя на заразените във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни щамове. Той не можа да уточни дали това предложение отчита последното развитие на пандемията и наблюденията, че заболяването вече не причинява досегашните щети, съобщи БТА.

По неговите думи целта е пътуването в ЕС да остане безопасно. Говорителят посочи, че предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. Комисията допълва, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

Припомняме, че през декември миналата година ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 270 дни. Предвижда се Комисията да представи до края на март нов доклад за изпълнението на европейското законодателство за сертификатите.

В България битката за зеления сертификат продължава. Съветничката на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова даде да се разбере, че до месец у нас зеленият сертификат също може да отпадне. Но ако няма нова вълна и болниците не са пълни. От ИТН и “Възраждане” репликираха, че сертификатът не пази никого - нито притежателите му, нито онези, които нямат документа. Сертификатът само създава проблеми, а масово проверките за притежаването му са проформа.

Данните от световната платформа за проследяване на разпространението на коронавирусната инфекция Worldmeters (виж графиката, б. р.) убедително показват, че от въвеждането на зеления сертификат у нас на 21 октомври 2021 година случаите в България не намаляват, а напротив - броя на заразените расте.

Депутати от ГЕРБ и ИТН подкрепиха Костадинов

„Възраждане“ внесе жалба в Конституционния съд

Документът е доказано противоконституционен

“Възраждане” събраха необходимите 48 подписи и внесоха жалба за отпадане на зеления сертификат в сградите на Народното събрание.

Парламентарната група на “Възраждане” внася жалба в Конституционния съд срещу зеления сертификат за народното събрание, съобщи председателят на партията Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание. Според него документът трябва да бъде премахнат.

“С приетото в НС ни се даде възможност да атакуваме зеления сертификат и смятаме, че той трябва да бъде премахнат за всички граждани. Като изключим една или друга партия, навсякъде имаше хора, които казаха, че, ако зависи от тях, биха подписали за сезиране на КС. Имаме подписите и сезираме КС и ще внесем нашата жалба. В тази практика зеленият сертификат намери оборване в други държави и дори започнаха да я премахват държави, които са я въвели. Той е доказано противоконституционен”, заяви Костадинов. “Надяваме се КС да вземе решение и това да бъде в полза на всички граждани”, каза още Костадинов.

От “Възраждане” са събрали необходимите 48 подписа за сезиране на Конституционния съд като за целта са получили подкрепа от депутати от ИТН и ГЕРБ, отбеляза Костадинов. Сред подписалите жалбата до конституционния съд, в която се оспорва допускът до сградите на Народното събрание само със зелен сертификат са проф. Асен Балтов и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Росица Кирова, Красен Кралев, Младен Маринов, както и депутатите от ИТН Тошко Йорданов, Пламен Абровски, доц. Андрей Чорбанов и други. “Съветничката на Кирил Петков проф. Радка Аргирова заяви, че през март зеленият сертификат може да падне и всъщност тя е човекът, който определя мнението на Петков по тези въпроси”, каза още лидерът на Възраждане. По думите му, държавата има много по-сериозни проблеми “от това, с което се занимаваме”, каза Костадинов.

“Ние не сме против зеления сертификат, ние сме против побългарения вариант за зелен сертификат. По този начин, когато падне зеленият сертификат, търговията и търсенето на фалшиви зелени сертификати ще спре. Т. е. ние ще свършим работата на МВР.

Правителството на Кирил Петков се е провалило в изискването за Covid сертификата и води разговори на “тъмно” за отмяната му”, заяви проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ преди ден по повод на събирането на подписите от “Възраждане” и подкрепата от бившите управляващи за внасянето на жалбата.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог БАН: Сертификатът раздели хората

Дали зеленият сертификат ще остане или не е вторичен въпрос. По-важното е хората да осъзнаят, че трябва да се пазят, защото вирусът ще остане. Да, може да няма такива драми на които сме свидетели, но това не означава, че вирусът ще си отиде.

Зеленият сертификат сам по себе си не може да ни пази. Видяхме, че могат да се издават фалшиви сертификати, видяхме и че хората, които са боледували и ваксинирани също могат да се инфектират.

Очевидно е, че зеленият сертификат нито е панацея, нито може да е някакво генерално решение. Видяхме, че той внесе много напрежение, че раздели хората.

Важно е да осъзнаем, че вирус има, че той се променя. Да, при едни хора заразата може да протече напълно безобидно, а при други - много тежко и може да доведе до смъртта им. Решението е в това, да проявяваме здрав разум. Нищо не може да ни предпази, освен нашият здрав разум.

Проф. Андрей Чорбанов, имунолог, депутат от ИТН: Сертификатът е безсмислен

Зеленият сертификат доказа тотална липса на ефективност. Западна Европа вече вижда всичко това и го признава. Време е и нашите здравни власти да го направят.

Зеленият сертификат не пази населението, той предполага носителят на такъв сертификат по никакъв начин да не разпространява вируса. Но носителят му може да го разпространява, което прави сертификата безсмислен. Шест държави вече го отмениха, поне десетина са готови в близката седмица-две да го направят. В нито една от тях доводът не е, че населението е свръхваксинирано. Доводът е, че този вариант на вируса не може да бъде спрян по този начин.

Доц. Антон Тонев, председател на здравната комисия в НС: Парламентът се превърна в трибуна за предизборна борба

Когато проблемът отшуми, ще махнем сертификата. Да има или да няма зелен сертификат е функция на резултатите, които постигаме и на животите, които губим всеки ден. Когато бройките покажат, че проблемът отшумява, първото, което ще направим е да премахнем зеления сертификат. Всяка вълна е различна. При всички наложени мерки ние губим човешки животи всеки ден. Личното ми мнение е, че трябва да има мерки, към които обществото трябва да се стреми, защото това ще бъде стимул то да се ваксинира.

Проф. Николай Витанов, математик: Сертификатът е заченат в грях, но върши работа

Зеленият сертификат е заченат в грях, не е добре направен, обаче засега върши работа. Върши работа, защото по някакъв начин ограничава контактите между хората и по този начин намалява разпространението на заразата. Смятам, че зеленият сертификат не бива да бъде отменян поне докато броят на случаите не започне да пада достатъчно много. Заразата вече тръгва да пада. Следващото нещо, което чакаме е болниците да не се препълват. Има да чакаме още поне две седмици. Така че, според мен, сертификатът не бива да се отменя поне до края на месеца. Защото ако избързаме случаите пак могат да тръгнат нагоре и пак да си завъдим вторичен пик, както при предишната вълна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения