Зеленолистните гонят пролетната умора

Хлорофилът активира мощния антиоксидант коензим Q10

34-1

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова прави своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания.

Популярен в българската традиция е изразът “Да се хванем за зелено!” в очакване да се появи най-достъпната в ранна пролет храна - зеленолистните. От незапопмнени времена по нашите географски ширини тази част от сезона гарантира на трапезата изобилие от сурови и готвени ястия със свежи и пресни листа от градината и дивата природа.

Залисани в технологизираното ежедневие, повечето хора биха останали изненадани от широкия диапазон, в който могат да бъдат открити ядливи зеленолистни - от най-младите листенца на някои дървета като тези на черницата и бука, до “досадните” плевели в градината като глухарчето и врабчовите чревца. Сега е моментът да се обърнем за “помощ” към лапада, копривата и пресните салатки при борбата с пролетната умора.

Трудно се отърсваме от клишето, че многото меса, млечни продукти, сладкиши и подсладени напитки са символ на добра грижа за здравето. Точно обратното е - пролетната умора може да се измести от пролетно настроение, ако до обед приемаме само пресни плодове или сокове от тях, чай с мед и вода. Обедът и вечерята ни трябва да са от салата, голяма колкото градинка, подправена с лимон и зехтин, постна храна и филийка пълнозърнест хляб.

Хлорофилът - основна част на зеленолистните, често е споменаван като средството, с което растенията осъществяват най-грандиозния процес на планетата – фотосинтезата. Но неговите функции далеч не свършват дотам. В човешкия организъм редовният му прием има ефект на... кръвопреливане. Мощно подобрява работата на кръвотворните органи, факт подкрепен от редица научни изследвания. Химичната структурна формула на хлорофила поразително наподобява тази на хемоглобина, като основната разлика е, че в състава му не влиза желязо, а магнезий. Именно магнезият е един от елементите, чийто хроничен недостиг е масово установяван в днешно време. Хлорофилът активира мощния антиоксидант с подмладяващо действие - коензим Q10. Неслучайно хората, консумиращи най-много зеленолистни, изглеждат млади и пълни с енергия. И броят на дълголетниците сред тях е впечатляващо висок.

Изобилието на хлорофил “маскира” съдържанието на цял спектър от пигменти с антиоксидантно действие в зелените растения - каротениоиди, антоциани и др., които лесно могат да бъдат забелязани наесен, щом хлорофилът е разграден и гората се е обагрила в разнообразна палитра от цветове. Именно богатото пигментно съдържание спомага за здравето на човешката кожа. Защитава я от жарките лъчи на слънцето и тя по-трудно изгаря и лесно придобива шоколадово - златист тен.

Зеленолистните трудно могат да ни снабдят само с едно - с калории. Тях лесно можем да си набавим от пълнозърнестите храни, ядките и кореноплодните. Зелените листа са абсолютен шампион по съотношение хранителни вещества на калория. Съдържанието им на минерали, витамини, микронутриенти и фитохимикали е ненадминато, но за да се възползваме от този факт, трябва много добре да ги сдъвкваме, изцедим, смелим или сготвим. Това е така, защото растенията нямат скелет. Тяхна опора са фибрите, тоест целулозата, изграждаща клетъчните им стени. Тази целулоза държи “заключени” в клетките всички растителни вещества, което изисква нейното механично разрушаване с помощта на добро сдъвкване, или използване на електрически уреди като блендерите, или химическото й разрушаване с помощта на топлинната обработка при готвене.

Зеленолистните са универсалната храна. Комбинират се правилно с всички хранителни групи, независимо дали са от животински или растителен произход и дали са източници на протеини, въглехидрати или мазнини. Винаги препоръчвам на моите пациенти да консумират много зеленолистни зеленчуци през цялата година.

Рецепта за „желязно“ смути

s-10-1-emilova

Продукти

2 узрели банана

3 пресни фурми

1 ябълка „Златна превъзходна”

1 шепа листа от прясна коприва

1 шепа листа от маруля

200 мл вода

малко парченце джинджифил

няколко капки прясно изцеден лимонов сок

Приготвяне

Всичко се блендира до получаване на 500-600 мл зелено смути. Пие се, като задължително всяка глътка се ослюнчва, за да започне усвояването на полезните вещества още в устната кухина.

Рецептата е на Веселин Станков, консултант-сътрудник в медицинския център на д-р Емилова.

Коментари

Задължително поле