Земеделският министър: В протеста на животновъдите има преекспониране

„В самия протест има и малко преекспониране, включително и логистично подпомагане. Целта е да има напрежение“. Това заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по БТВ, по повод напрежението сред животновъдите заради разпределението на 11 млн. лв. извънредна държавна помощ, която ще се дава и на малки, и на големи ферми.

Според министъра „няма предпоставки за някакъв драматизъм“, а става въпрос за една от многото схеми за подпомагане на сектор „Животновърство“.

"Тази помощ е „извънредна, свързана е с проблемите на пазара на млякото от миналата година със специален регламент, който дава опция и през следващата година (т.е. тази година, бел. ред.) да се даде възможност с национални средства да се направи аналогично финансиране до 11 млн. лв.“, каза Порожанов.

„Направихме анализ на начина, по който е платено миналата година – тогава са били определени първо бюджетите за сектор „Говедовъдство“ и „Овцевъдство“ и след това са изчислени ставките. При това изчисление се получи, че едрият рогат добитък (говедата) спрямо овцете има съотношение между 13:1 и 20:1, което е абсолютно несправедливо – каза той. – Затова дадохме паритет на двете направления – овце и говеда. В конкретния случай ставките, които отидоха в посока овцевъдство и кози са в по-голям размер спрямо биволи и говеда“.

Именно това породило напрежението сред животновъдите, както и че „определено несправедливо е заложено до 200 животни да бъдат подпомагани, а имаме ферми с до 2000 животни“. Това, което можехме да направим, са диференцирани ставки, така че когато фермите са по-големи от 200 животни, да има по-голяма ставка за тях. Ставката намалява плавно, добави министърът. Това е частично компенсиране и смятам, че това е справедливият подход.

"В регламента никъде не се казва, че финансирането се дава за малки ферми", посочи той.

Следващият четвъртък ще има консултативен съвет по животновъдството, каза още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България