Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Караянчева: Дариткова е практикуващ лекар, преглеждала е болни от COVID-19 Призивите за замразяване на заплатите на депутатите са неоснователни, каза председателят на НС

Запорират сметки, без да взимат пари от тях

Земеделското министерство: Минималната глоба за България, ако не разреши продажба на земя на чужденци, е 839 000 евро

От Министерството на земеделието, храните и горите разпространиха уточнения във връзка с дискусията около промяната в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ):

С предложения проект в ЗСПЗЗ се цели привеждането в съответствие на българското законодателство с Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). С разпоредбата на чл. 3в от ЗСПЗЗ е въведен ограничителен режим за придобиване право на собственост върху земеделски земи за всички физически или юридически лица, включително и българските, които не са пребивавали или установени в България повече от 5 години.

От друга страна, съгласно чл. 49 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), ограниченията върху свободата на установяване на граждани на държава членка на територията на друга държава членка, се забраняват. Тази забрана се прилага също и по отношение на ограниченията за създаване на търговски представителства, клонове или дъщерни дружества от граждани на всяка държава членка, установили се на територията на друга държава членка.

Също така, в разпоредбите на горецитирания член е разписано, че свободата на установяване, като основна свобода на гражданите на държавите членки на ЕС, включва правото на предприемане и осъществяване на дейност от самостоятелно заето лице и право на създаване и управление на предприятия с цел постоянна дейност със стабилен и непрекъснат характер, при същите условия, както предвидените от законите на държавата членка за собствените ѝ граждани. Съгласно чл. 63 от ДФЕС всички ограничения върху движението на капитали между държавите членки се забраняват.

Това е и причината за започналата наказателна процедура срещу България от ЕК. Минималната еднократно платима сума е 839 000 евро. Кумулативно с тази санкция може да бъде наложена и периодична имуществена санкция (която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава) в минимален размер на 660 евро. Наложените финансови санкции на практика се прихващат от средствата по структурните фондове, с които се подпомагат земеделските производители.

Във връзка с гореизложеното, се налага отмяна на чл. 3в от ЗСПЗЗ, с оглед зачитане правото на установяване и свободното движение на хора и капитали и с цел да се прекрати започнатата наказателна процедура от страна на ЕК. Остават ограниченията за придобиване и собственост върху земеделски земи в България, които са предвидени в чл. 3 от ЗСПЗЗ и се отнасят за граждани на трети страни или търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Нека да се продава..чужленците няма да си я вземат в къщи я…ще си я обработват…българина иска да мие чинии на Запад или да сменя памперсите на немските старци

  1. В холандия си внасят пръст от чужбина… Други забележки?

 2. А каква е максималната? Защото тези пари дебело ще се изплатят.

 3. kaloyane , opitval li si da zastrahova6 zemedelski kulturi v bulgarski zastrahovatel ? iskat zastrahovatelna premiq v puti ot tova koeto bi polu4il ot zemqta za godina i pri zastrahovatelno sabitie 6te polu4i6 edin golqm k.r

  1. я кажи кои застрахователи са български… и как е при чуждите… или в чужбина?

 4. golqm rev s tova 4iq sobstvenost 6te e bulgarskata zemq. i v momenta selqnite sa ve4e po4ti bez zemq. zemqta vurvi vinagi s horata nezavisimo 4iq sobstvenost e tq. da protakame o6te nqkoq godina razre6enieto za pridobivane na zemq ot 4ujdenci , za da mogat fondovete okon4atelno da izkupqt i posledniq dekar zemq i togava da zapovqdat kupuva4ite 4ujdenci. hitreci..

 5. Парцала Борисов и айдуците му откраднаха 2,5 млрд. лева за последните 60 дни, а за 2 милиона правите проблем.

 6. А това ли е демокрацията и европейското семейство.Защо ще ни глобяват след като земята си е наша.Или пак някой подписва споразумения и се надупи нагърба на народа ни.
  Да си напечата някой пари и без пушка да ти превземе държавата.
  Да си продадеш земята на която за да я имаме днес, някой кръв е лял, а някой за да е добре предава отечеството на Левси и Ботев?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.