Земеделското министерство предлага три мерки заради COVID-19: Дават по 430 лв. на работник в птицеферма

Фермери, които отглеждат птици, могат да получат по 430 лева за всеки зает, заради кризата с коронавируса.

Фермери могат да получат по 245 лв. за нает в свинекомплекс

Компенсации ще има и за пчеларите

По 430 лева помощ може да получи собственик на птицеферма за всеки работник в стопанството си. Това предвижда една от трите подмерки за компенсиране на земеделските стопани по извънредната помощ COVID-19, които предлага аграрното министерство. Те бяха обсъдени на видео среща на заместник-министрите на земеделието д-р Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации.

Финансова помощ ще получат и фермери, които отглеждат свине и други селскостопански култури. Парите ще се дават на база брой на персонала за периода март-юни 2020 г. По нея стопаните ще получат 30 лв. за едно лице, заето в земеделски стопанства, отглеждащи други селскостопански култури и по 245 лв. на зает в свинеферма.

По друга подмярка ще се подпомагат стопани, кандидатствали за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020. За сектор “Растениевъдство” помощта за отглеждане на плодове е в размер на 500 лв./ха, а за оранжерийни зеленчуци - 5400 лв./ ха. Относно подпомагането за отглеждане на зеленчуци на открито бяха обсъдени два варианта, като беше избран първият - производителите да получат по 650 лв./хектар.

Помощи ще има и за отглеждането на рози - по 900 лв./ха. Финансовата помощ за отглеждане на винени лозя е в размер на 300 лв./ха. В сектор “Животновъдство” парите ще бъдат разпределени, както следва: за овце и кози - 10 лв. на глава животно; говеда - 53 лв. на глава животно, и за биволи 63 лв. на глава животно. Пчеларите ще получат по 5 лв. за едно пчелно семейство.

Третата подмярка предвижда компенсации за малки и средни предприятия за преработка на селскостопански продукти, които имат поне 20% спад на продажбите за периода март - юни на 2020 г., спрямо същия период на 2019 г. Подпомагането ще бъде 5% от декларираните приходи за календарната 2019 г.

Правителството одобри нова схема 

По 290 лв. помощ за шофьор 

Мярката ще важи 6 месеца

Работодатели и самоосигуряващи се граждани от секторите “Транспорт”, “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Туризъм”, чиито приходи са намалели с поне 20% за определен период, ще могат да получат компенсации за запазване на заетостта. Те ще бъдат в размер на 290 лв. месечно за всеки работник.

Това реши правителството с одобряването на условията и реда за изплащане на компенсации в директно засегнатите предприятия от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус.

Очаква се около 22 000 работещи да получат такава подкрепа. Компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 1 юли, но за не повече от шест месеца.
Работодателите трябва да отговарят на няколко изисквания - да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация; да нямат задължения към хазната към 31 декември 2019 г.; през периода на изплащане на компенсациите да не получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет. Заявленията за изплащане на компенсации ще се подават в бюрата по труда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика