Земеделци и животновъди: Необходимо е европейско финансиране на 100%

"Гъските изядоха парите - това са недопустими изказвания". Това заяви пред Министерството на земеделието и храните, на национален протест на животновъдите и земеделците, Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

По думите му агроекологоята е жизненоважно перо. "Необходимо е европейско финансиране на 100%. МЗХ връща удобни отговори на исканията на земеделците", заяви Синапов. Протестиращите заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, протестите ще продължат в цялата страна.

Тютюнопроизводители и животновъди от хасковска област протестират днес заради спрени плащания и липсата на диалог със структурите на Консултативния съвет при Земеделското министерство.

Тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Те смятат, че националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко.

„Този път протестът няма да спре. Преди две седмици министърът на земеделието ни извика на разговор. Тогава му обяснихме, че парите не се разпределят правилно. Проблемът е, че хората, които произвеждат по-малко, получават повече пари, а тези, които произвеждат повече – получават по-малко средства”, обясни Живко Желев, който е организатор на протеста.

По думите му земеделието е деградирало. „Освен това част от тютюнопроизводителите не са си получили парите, а продукцията е изкупена”, обясни той.

Животновъдите пък се готвят за национален протест. Те настояват министър Бозуков да отмени заповедта, с която спира кандидатстването по мерките за агроекология и биоземеделие.

Миналата седмица се разбра, че парите по това перо от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. са похарчени за две години вместо за седем.

Коментари

Задължително поле