Земетресение от 6,7 по Рихтер удари Чили, загинали са двама души (ВИДЕО)

Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано край бреговете на Чили в 3:32 ч. българско време, съобщава БГНЕС.

Епицентърът на труса е бил на дълбочина 53 километра и на 29 километра от град Кокимбо, с население 150 000 души. Регистрирани са 9 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 4.2 по Рихтер.

Според предварителната информация, има две жертви. Няма информация за други пострадали. Няма опасност от цунами. Първоначалните огледи на властите показват, че има нанесени щети по различни сгради в Кокимбо – градът, който е най-близо до епицентъра.

Земетресението е усетено във Валпарайзо, в столицата Сантяго, Атакама и Кокимбо. Около 200 хиляди домакинства са без ток, заради повреда в подстанцията, която ги захранва. Това показва колко силен е бил трусът, коментираха от чилийската Национална агенция за бедствия.

Хиляди хора са излезли панически от домовете си по улиците, съобщават местните медии. Чили се намира в т.нар. Тихоокеански огнен кръг – район на разломни линии в Тихия океан, където стават 90% от всички земетресения по света. В страната се намират и огромен брой вулкани, но те не са толкова активни, колкото тези в западната част на Тихия океан.

Коментари

Задължително поле