Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер удари Южно Перу, има четирима загинали и над 68 ранени

Земетресение със сила 5.3 по скалата на Рихтер удари Южно Перу. Броят на загиналите е четирима, а не девет души, каквато информация се появи по-рано, предаде Diario de Colima. Сред загиналите има дете и турист от Съединените щати.

Трусът е бил с дълбочина 8 км, като най-силно е бил усетен в провинция Кайлома, намираща се в регион Арекипа. Впоследствие най-малко 5 вторични труса са разтърсили района, популярен с добива на бакър от преселници.

По последни данни пострадали при бедствието са 68 души. Перуанските власти съобщават, че трусът е засегнал 152 километра пътища, както и 556 жилищни постройки, от тях 132 са необитаеми след труса.

Земетресението беше мощно, непредсказуемо – нямаше как да реагираме! Късовете, които се срутиха над нас, бяха огромни – паднаха изведнъж, разказа мъж, чиито роднини са загинали в съня си заради срутена кирпичена стена върху леглото им, предаде БНР.

Навсякъде летяха тухли – не можех да ги преброя и да искам. Грабнах дъщеря си, изтичах през вратата и спрях – от уплах не можех да продължа, а детето ми припадна, обясни жена, чието дете е пострадало от падащи отломки.

Аварийни екипи продължават да транспортират ранени с линейки и хеликоптери. Осигурени са палатки и храна на семействата, останали без дом. Земетресението е предизвикало и срив на комуникациите, както и на електрозахранването в редица градове. Пострадали и сгради на училища и клиники, повредени са били напоителни канали и магистрали.

Министърът на отбраната Мариано Гонзалес пътува към засегнатия район, в който президентът на Перу Педро Пабло Кучински обяви извънредно положение.

Земетресението удари ден преди деветата годишнина от опустошителното земетресение в Перу през 2007-а, отнело живота на стотици в района на Ика.

Коментари

Задължително поле