Зетят на Ердоган пое финансите на Турция

Само трима министри запазват досегашните си постове, вицепремиерът Мехмет Шишмек аут от кабинета

Търговията и въпросите на семейството са поверени на жени

Новото правителство на Турция има 16 министри, само трима от досегашните министри ще запазят постовете си, а един от ключовите ресори - финансите, е поверен на президентския зет. Това стана ясно късно в понеделник, когато Реджеп Ердоган обяви състава на новия кабинет на страната.

В него вече няма да има премиер съгласно новата президентска система, одобрена на референдума м.г. и влязла в сила след клетвата на Ердоган в понеделник.

Ердоган ще има само един вицепрезидент (също нововъведена позиция) и това е Фуад Октай, бивш съветник в кабинета на министър-председателя.

Само трима от досегашните министри запазват постовете си - на външните работи Мевлют Чавушоглу, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на правосъдието Абдюлхамит Гюл.

Също трима остават извън правителството. Това са бившият вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, на икономиката Нихат Зейбекчи и на транспорта Лютфи Елван.

Нов финансов министър е Берат Албайрак - съпруг на най-голямата дъщеря на Ердоган и досегашен министър на енергетиката. Този ресор поема Фатих Дьонмез.

В новото правителство има седем министерства по-малко, отколкото досега, основно заради закриване и сливане на ведомства. Такова ново мегаминистерство ще е това на труда, социалната сигурност и въпросите на семейството, което ще бъде оглавено от жена - Зехра Зюмрют Селчук. В кабинета ще има още една жена министър - на икономиката Рухсар Пекджан.

Досегашният шеф на Генщаба Хулуси Акар е назначен за министър на отбраната. А досегашният премиер Бинали Йълдъръм е предложен за шеф на парламента.

Коментари

Задължително поле