Златен взрив на световните борси (ИНФОГРАФИКА)

Финансовият експерт Джим Рикардс: При война благородният метал стига 10 000 долара за тройунция

Златото достигна най-високата си стойност от една година насам, след като през уикенда Северна Корея направи шести ядрен опит и то с водородна бомба. За едно денонощие благородният метал поскъпна с 13,50 долара до 1340 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. По-късно през деня суровината се търгуваше около 1334 долара за тройунция, съобщиха световните агенции.

Търсенето на сигурни инструменти като златото започна да се повишава веднага, след като миналата седмица Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония. Така благородният метал поскъпна с 2,46%, което бе и най-големият седмичен ръст от февруари насам. От началото на годината суровината добави 16% към стойността си, а през последното тримесечие поскъпна със 7%.

02-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84

Традиционно златото поскъпва във времена на политическа, икономическа и финансова несигурност. Тогава търсенето на метала рязко се повишава, защото инвеститорите гледат на златото като убежище, в което да инвестират парите си с цел да се предпазят от загуби.

Финансовият експерт и бивш служител в ЦРУ Джим Рикардс е на мнение, че поскъпването на жълтия метал тепърва започва.

“Златото е един от най-добре представящите се активи през 2017 г. В крайна сметка може да достигне 10 000 долара за тройунция. Хората изглежда имат много краткосрочна визия. Аз просто гледам надолу по пътя и виждам, че войната идва”, казва Рикардс в интервю, цитирано от специализирания сайт за търговия с благородни метали Kitco.com.

Друга причина за поскъпването на златото е слабият долар. Доларовият индекс стигна 90 пункта, а това е най-ниското ниво на щатската валута спрямо кошницата от валути от януари 2015 г. насам. Основната причина е, че пазарите остават скептични, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти за трети път през тази година заради притеснения за спада на инфлацията. Златото е силно чувствително към повишаването на лихвените проценти, тъй като те увеличават възможните разходи за задържане на нелихвени кюлчета, като същевременно увеличават стойността на долара.

Изнесените в петък данни за работните места в САЩ бяха под очакванията и това също допринесе за срива на щатската валута.

Слабостта на долара обикновено е от полза за златото, тъй като увеличава привлекателността на метала като алтернативен актив и прави стоките в долари по-евтини за притежателите на други валути.

Междувременно и останалите метали поскъпнаха на световните борси. Среброто добави 1% до 17,85 долара за унция, като по-рано през деня достигна най-високата си стойност от април и се търгува за 17,90 долара за унция.

Платината поскъпна с 0,7% до $1011,50, а паладиумът се търгува с 0,9% по-скъпо на цена от $988,90, след като по-рано достигна $1001, което е най-високото му ниво от февруари 2001 г.

В същото време цената на петрола пада на световните пазари. Нефтът сорт Брент поевтиня с 29 цента до 52.46 долара за барел.

В неделя Северна Корея проведе шестия си и най-мощен ядрен тест и според режима в Пхенян това е било успешно детониране на сложна водородна бомба. В отговор на действията на КНДР президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да изключи военна операция и заплаши да прекрати всякакви търговски отношения с държави, които имат бизнес отношения със Северна Корея. Ако такава мярка бъде наложена, ще бъде засегнат най-важният търговски партньор на Северна Корея - Китай.

Спад на азиатските индекси

Азиатските индекси започнаха със спад новата седмица, след като инвеститорите масово се обърнаха към активни убежища, предадоха световните агенции. Най-големи понижения бяха отчетени на борсите в Япония и Сеул, докато японската йена и швейцарският франк поскъпнаха в ранната търговска сесия.

Японският Topix загуби 1%, след като по-рано през деня бе на минус от 1,2%, докато южнокорейският Kospi се понижи към 17,30 българско време с 0,8%. На отрицателни територии се търгуваха още индексите в Хонконг, Китай, Филипините и Индия.

Обвиняват Северна Корея за кражби на криптовалута

Разполага с информация за всички, които търгуват с биткойн

Северна Корея атакува борсите за криптовалута по целия свят, за да краде биткойни, обяви информационната агенция United Press International, позовавайки се на южнокорейския Център за изследвания на военните операции в киберпространството. Биткойн е едновременно глобална разплащателна система и валутна единица. Валутата биткойн не се издава и не се гарантира от правителство, организация или компания. Тя се поддържа и защитава от десетки хиляди компютри по света.

Твърди се, че кибервойската на Северна Корея провежда регулярни атаки срещу борсите за криптовалута и международните платежни системи, за да краде биткойни. По думите на Саймън Чои от изследователския център Северна Корея разполага с информация за всички хора, които редовно търгуват на биткойн борсите, и я използва за фишинг срещу тях. Като доказателство Чои изтъква, че злонамереният код, вграден в прикачените файлове на имейлите, е идентичен с други вируси от севернокорейски произход.

Експертите по сигурност нееднократно предупреждават, че страната, ръководена от Ким Чен Ун, разполага със сили и средства за провеждане на сложни кибератаки и кампании. Така например, на нея се приписват серията от координирани DDoS атаки срещу правителствени органи и банкови структури в Южна Корея от 2009 и 2013 г., както и масовата атака срещу сървърите на Sony Pictures през 2014 г.

Китай ще търгува петрола в юани

Организират търговия със златни фючърси

Най-големият вносител на петрол в света - Китай, финализира подготовката за старта на Шанхайската търговска борса за фючърси на нефт, деноминирани в юани. Петролните фючърси, деноминирани в юани на борсата, ще започнат още тази година, съобщи говорител на Шанхайската енергийна борса INE, цитиран от Ройтерс. Борсовата търговия с нефт и деривати за нефт сега се провежда на търговската борса в Ню Йорк, Лондонската петролна борса и Дубайската стокова борса.

В съответствие на цялата си национална философия и поведение, китайците се подготвят отдавна за такава сериозна стъпка. Те вече са организирали търговия със златни фючърси, номинирани в RMB (ренминби юани, китайската национална валута) - от април 2016 г. в Шанхай и от юли 2017 г. в Хонг Конг, а сега и търговията с петролни фючърси, номинирани в RMB. Сега цената на петрола ще бъде в RMB, съответно ще бъде възможно сключването на договори за петрол в RMB. Компанията, продаваща петрол или други стоки за юани по дългосрочен договор, ще може да купува фючърси на злато едновременно със сключването на договора за сумата, която ще спечели от продажбата на петрол. Т.е. ще се окаже, че юанът е обезпечен със злато.

Пазарът на нефт в юани би променил съществено световната търговия. Износителите на нефт (газ) ще могат да прехвърлят/деноминират своите златни и чуждестранни валутни резерви в юани.

Емил Хърсев, финансист:

Увеличението на търсенето означава страх

Увеличението на търсенето на злато на световните пазари винаги означава страх. Той се подклажда от информациите за ядрени опити на Северна Корея и опасност от Трета световна война”, коментира пред “Труд” финансистът Емил Хърсев. Той е категоричен, че бягството към златото е естествено решение на по-дребните инвеститори.

“Обикновено обаче при подобни сценарий търговията със злато носи и загуба, защото сега цената на благородния метал се покачва, но в последствие може да падне”, коментира още експертът. Според него сега е идеален момент за много световни анализатори да започнат нова атака с прогнози за бъдещо поскъпване на цената на метала. На въпрос как ще се отрази напрежението между Пхенян и Вашингтон на икономиката на България, Хърсев обясни, че може да се очаква увеличение на цените на почти всички борсови стоки.

“При опасност от военни конфликти се повишава търсенето на реалните стоки и всеки, който има необходимите запаси, разчита на максималната им стойност. Икономически България по-скоро може да спечели от по-високи цени на металите”, обобщи Хърсев.

Макс Баклаян, изп. директор на компания за търговия на инвестиционно злато:

Златото показва състоянието на глобалната икономика

Златото показва състоянието на глобалната икономика. Металът винаги поскъпва в несигурна политическа и икономическа среда. Ядреният опит със сигурност е допринесъл за повишаването на стойността на златото, но в момента навсякъде в света политическата обстановка е нестабилна. Живеем в свят с възможно най-ниските лихви от 40 години насам. Назрява глобален балон и инвеститорите търсят убежище в златото. Когато цената расте, това означава че стойността на парите се обезценява. Реалните активи ще поскъпват, заяви пред „Труд” Макс Баклаян.

Коментари

Задължително поле