Златко Живков - Безапелационният

Може да излъжеш хората веднъж, може да ги излъжеш най-много два пъти, но да ги излъжеш пет пъти – това е невъзможно. Това са думи на кмета на Монтана Златко Живков, който с петте си досегашни мандата и 20-години на тази позиция във властта, със сигурност е най-дълго управлявалият градоначалник на областен град в България.

Навръх шестдесетата си годишнина, която той ще чества след броени дни, дълголетният кмет е на път да влезе сигурно и в поредния си, шести управленски мандат. По всичко личи, че той ще празнува две в едно…

Поредната изборна победа ще подобри досегашния му собствен рекорд сред областните управници в България. Но настоящият изборен фурор беше подгрят през месец септември от спечелването на приза в станалия вече традиционен конкурс за „Кмет на годината” в България в най-горната категория - за кметове на областни градове. Гласуването за тази награда, което става онлайн, е своего рода тест за популярността на номинираните в национален мащаб. Така че очевидно г-н Живков печели не само симпатиите на местното население, което на миналия вот го подкрепи с 54 % още на първия тур, при високата за района 48 % активност.

Роденият на 5 ноември 1959 г. Златко Софрониев Живков напълно се вмества в мотото на неговата зодия - всичко или нищо. Печели за първи път изборите през 1999 година, когато е номинация на СДС, което е донякъде учудващо, като се има предвид спрягания за червен бастион регион на Северозапада. Завършва история във Великотърновския университет, а по-късно специализира Българско възраждане в Софийския университет. Бил е учител, директор на гимназия и началник на инспектората по образование в Монтана. През 2007 г. е избран за заместник председател на асоциацията на Националното сдружение на общините в Република България. Същата година е избран и за член на комитета на регионите в Европейския съюз.

Сегашната номинация на Златко Живков от страна на ГЕРБ и СДС беше изтълкувана от някои анализатори като опит на управляващите при евентуална победа да трупат активи на гърба на винаги печелившия кмет.

„Мога да работя с всеки, който милее за Монтана”, декларира обаче кметът, който е управлявал по времето на седем парламента и на няколко правителства.

Лидерът на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на кандидатурата на Златко Живков заяви, че самият той винаги е помагал на града и заръча на кмета да работят за изграждането на пътя Ботевград-Мездра, „за да може – по думите на Борисов, до Видин да се стига за един час”. Според дълголетния управник основният проблем на региона е пътят Е-79, за който този месец правителството отпусна огромни средства в размер на над милиард и двеста милиона.

„Смятам, че това тресе в момента поема 4 пъти по малко трафик. Дунав мост 2 е впечатляващо съоръжение, но държавата не изгради необходимата инфраструктура за него… Казах го и на премиера: Е-79 не е само София - Кулата, за да могат софиянци да ходят на море в Гърция, Е-79 е Видин - Кулата. Магистралата между Видин и Ботевград трябва спешно да се изгради, за да просперира този край. Защото в момента движението е изключително натоварено. Няма нормална европейска държава, в която югът да е по-развит от севера. Ние сме някакъв парадокс, при който Южна България се оказва с повече магистрали, с повече пътища, с повече инвестиции, отколкото Севера”, анализира Живков ситуацията в региона.

Задачите, които си поставя кметът за Монтана за шестия си пореден мандат, е най-вече подобряването на жизнения стандарт на населението. Кметът рекордьор твърди, че откакто е поел кормилото на властта преди 20 години, безработицата е редуцирана от 26 % на 6 %. За периода на неговото досегашно управление е направено немалко. Извършена е пълна реконструкция на ВиК мрежата в града с 55 млн. лв. евро средства. В икономиката са влезли инвестиции от Швейцария, Испания, Австрия и Холандия. В града има над 2300 фирми от различен калибър. Средната заплата е около 900-1000 лв., което за ниския стандарт на живота в Северозапада хич не е зле.

По изпълнение на европейски проекти в областта на екологията общината е сред първите пет в България. Изградено е модерно областно депо за смет, а също и пречиствателна станция със сепарираща инсталация. С тези придобивки, както и с 600-те декара паркове Монтана може да се смята за зелен град. „Ние сме един от петте газифицирани големи града в България – в целия обществен сектор и в частния сектор, хвали още се кметът.

 

Северозападът е твърдина

Какво остава обаче за реализация през настоящия шести мандат? През следващите 3 години 3600 домакинства в града ще получат безвъзмездно нови екологични уреди за отопление, предстои ремонт на знакови културни сгради, нова спортна зала, осъвременяване на площад „Жеравица”. Кметът шампион по мандати обаче призовава държавата да съдейства на местната власт в региона, на който отдавна е длъжник, за да се превърне той в по-добро място за живеене. „Северозападът е твърдина между Дунава и Балкана и неговите работливи хора заслужават по-добро бъдеще”, обича да казва Живков.

 

За него

С Фидосова имаха тежък конфликт

Със Златко щяхме да сме заедно кметове, когато кандидатствах за София. Спомням си, че с Искра Фидосова имаха тежък конфликт. Сега обаче структурата на ГЕРБ в Монтана, след подписаното споразумение, решиха отдолу нагоре да го подкрепят. Това, което мога със сигурност да обещая от името на правителството, е пътят Ботевград-Мездра. Но предстои тепърва да се работи усилено и по още едно трасе – това на пътя за Видин.

Бойко Борисов, министър-председател и лидер на ГЕРБ

 

Постига резултати в интерес на гражданите

За годините на своето управление Златко Живков е доказал, че постига резултати в интерес на гражданите. С привлечени пари от европейските фондове, улиците на град Монтана станаха по-модерни, въздухът е по-чист, социалните грижи са по-качествени. За последните 12 години в общината се произвежда 50 на сто повече, а БВП на глава от населението се е увеличил с 80 на сто. Това са конкретни и категорични факти, които никой не би могъл да отрече…

Ева Майдел, евродепутат

 

Приема Монтана като своя кауза

Във вените на кмета Златко Живков тече кръв на водач. Думите на големия българин дарител Евлоги Георгиев: „Само мисълта, че мога да участвам в обновлението на моето Отечество, ме прави спокоен да умра”, са напълно валидни и за Живков, който приема Монтана като своя кауза.

Проф. Иван Гаврилов

Коментари

Задължително поле