„Златна звезда” за Николай Дойнов

На тържествена церемония в Бистрица, Румъния, Международната асоциация на фолклорните групи (IFG) удостои със своето най-високо отличие „Златна звезда” председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

Пред повече от 3000 души Дойнов произнесе своето слово на английски език, акцентирайки на живата роля на фолклора днес в България: „Човекът е самотно същество. В моята страна има един танц на любовта, където младежът среща момата. Този танц е хорото. Народните читалища са призвани да служат на българския фолклор. Ние, читалищните дейци, правим това вече над 160 години. Затова приемам тази най-престижна награда от името на читалищата в България”.

Беше излъчен филм за житейския и творчески път на Николай Дойнов, в който беше отбелязано, че той е един от водещите европейски поети и е популярен в Румъния след издадената му поетична книга „Тази вечер, друга нощ” в превод на Зоран Еминеску и Дорел Козма. Нейната премиера в Мангалия през месец май бе излъчвана от три румънски ТВ канала и е предизвикала сериозен отзвук. Николай Дойнов е носител на най-високия орден за култура „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, „Златен век” на Министерство на културата и почетния знак на Президента на републиката.

Коментари

Задължително поле