Златото се изплъзна на самбистите ни

Златото се изплъзна на самбистите ни в последния ден на световното в „Арена Армеец”. Двама от нашите стигнаха финал, като и двамата бяха спрени от представителите на руската школа. В решителната битка при 62-килограмовите бившият №1 на планетата Борис Борисов отстъпи пред Иля Хбилов (Русия) 0:1, а Никола Дипчиков (90 кг) бе спрян от Икам Алишкаров с 5:9 в бойното самбо.

Единствената титла за националите спечели Мария Оряшкова. Най-титулуваната ни състезателка записа 3 категорични победи при 80-килограмовите, а на финала срази и Свиатлана Тимашенка (Беларус) с 1:0.

Малшанс претърпя двукратната световна шампионка Калина Стефанова (56). Тя постигна две победи, но получи тежък комоцио и не излезе за полуфиналната битка така остана пета. Националката не помнеше нищо и бе откарана за преглед на скенер в „Пирогов”.

В бойното самбо Тихомир Благовестов (68 кг) можеше да стигне до бронза, но в знак на несъгласие след загубата на полуфинала в кат. до 68 кг хвърли каската си и бе дисквалифициран.

Така България приключи с титла, 4 сребърни и 4 бронзови отличия.

На шампионата, който съвпадна с 60-годишния юбилей на Българската федерация по самбо, стартираха рекорден брой страни – 85.

 

На снимката: Мария Оряшкова се наслаждава на 4-та си световна титла. Снимка СПОРТАЛ

Коментари

Задължително поле