Знаме в туршия и скаутски боб на кулинарна фиеста в Шумен

Стотици кулинари от 5 до 85-годишни се надпреварваха в Шумен по майсторство. В неделя в парка край общината бяха подредени над 100 маси с вкусни гозби. Изложението-базар бе част от Х-ия Карнавал на плодородието.

Някои от трапезите, подредени от читалища, фолклорни групи и пенсионерски клубове бяха не само вкусни, но и изключително оригинални. Тодорка Николова от село Изгрев беше спретнала истинска юнашка туршия от зеленчуци. Камби, моркови и карфиол подредила като юнак с българското знаме в ръка. По масите можеха да се опитат всевъзможни пити, торти и баници, дори кюфтета от орехи и охлюви. Някои бяха донесли пълни тави с агнешко и дроб сарма, за да пресъздадат характерните трапези за селските сборове.

Най-многобройната група участници беше от Скаутски клуб "Мадарски конник" в Шумен. Децата с помощта на варненските си приятели от клуб "Компас" бяха приготвили вкусен скаутски боб, който се изкупи най-бързо. Смокинова лимонада, скаутски бонбони и специална лютеница, варена цяла събота от малките ентусиасти, бяха другите им изненади. Всички събрани пари скаутите ще вложат за закупуване на палатки. Нужни са им за горските обучителни лагери. За доброто представяне журито ги оцени подобаващо и им връчи втората награда, която е в размер на 300 лв. Скаутът Владимир Дончев от Варна, който е на 5 г. пък, беше поощрен с 50 лв., като най-малък участник в изложението.

Първа награда спечелиха участниците от с. Дибич – 400 лв.

Третата е за НЧ „Искра-1893“, с. Паламарца, община Попово и НЧ „Пробуда“–Шумен – 200 лв.

Наградата за група с най-много млади участници отиде при математическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен – 150 лв.

За зеленчукова трапеза бяха отличени участниците от с. Реселец – 150 лв. Наградата за най-оригинална маса спечели с. Васил Друмев – 150 лв. За оригинални обредни хлябове бяха отличени майсторките от с. Изгрев, община Варна – 100 лв.

За най-добро индивидуално представяне беше отличено семейство Александрови „Red hot chili papers“ – 100 лв.

По 50 лв. получиха майсторите на оригинални кюфтета от орехи от с.Средня, ФК «Веселина»-Шумен за кюфтета си от охлюви и за сладко от дини участниците от с. Салманово.

Коментари

Задължително поле