Зони около черните дупки поглъщат материя

Откриха доказателства за теорията на Айнщайн

Оксфорд се надява да се доближи до заснемането на първите кадри

Учените откриха доказателства за теория на Алберт Айнщайн, според която около черните дупки не само съществува зона за поглъщане на материя, но и че там са едни от най-силните гравитационни сили, идентифицирани досега в галактиката, предаде Пи Ей мидия/ДПА.

Теорията на Айнщайн гласи, че е невъзможно частиците да се движат безопасно по кръгови орбити, когато са в близост до черна дупка. Вместо това те бързо се спускат към обекта със скорост, близка до тази на светлината.

Според експертите откритията показват, че материята реагира на гравитацията в нейната „най-силна възможна форма“.
В новото изследване за първи път това е разгледано подробно, като физици от Оксфордския университет използват рентгенови лъчи, за да разберат по-добре силата, генерирана от черните дупки.

„Вълнуващо е, че в галактиката има много черни дупки и сега разполагаме с нова мощна техника за изучаване на най-силните известни гравитационни полета“, казва д-р Андрю Мъмъри от Физическия факултет на Оксфордския университет, който е ръководител на проучването.

„Теорията на Айнщайн предсказваше, че тези зони съществуват, но за първи път успяхме да докажем, че се случва“, допълва той.

„Представете си ги като река, която се превръща във водопад - досега гледахме реката. Това е първият ни поглед към водопада“, отбелязва физикът.

Мъмъри определя това като „вълнуващо ново развитие в изучаването на черните дупки, което ни позволява да изследваме тази част около тях“.

„Това последно поглъщане на плазма се случва точно на ръба на черната дупка и показва как материята реагира на гравитацията в най-силната u възможна форма“, обяснява изследователят.

Учените казват, че в продължение на много десетилетия астрофизиците са обсъждали дали точно тази част ще може да бъде открита.

Екипът от Оксфорд в продължение на няколко години разработва модели и новото изследване за първи път показва подобна зона, установена с помощта на рентгенови телескопи и данни от международната космическа станция.

Данните, публикувани в Monthly Notices of the Astronomical Society, са за по-малки черни дупки, намиращи се сравнително близо до Земята. Става дума за рентгенови данни, събрани от космически телескопи.

По-късно тази година втори екип от Оксфорд се надява да се доближи до заснемането на първите кадри на по-големи, по-отдалечени черни дупки, отбелязва ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука