Зоран Заев благодари на България и Гърция за подкрепата за членството на Македония в ЕС

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви по време на семинар, посветен на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, че е благодарен за подкрепата към страната му от Гърция и от България, предава македонският „Фокус“.

Министър-председателят изрази особена радост, че България и Гърция са водили ползотворна дискусия и „са спечелили престижното за Македония и Албания решение“ през юни 2019 г. да започнат условни преговори за присъединяването на двете страни към Европейския съюз.

„Подписахме споразумение за добросъседски отношения с България и приключихме цялото десетилетие на вредни политически позиции и от двете страни. Оттогава търговията е само показател за насърчаването на сътрудничеството между нашите две страни. Тя се увеличава с 11,5% и отново имаме един истински приятел, съюзник и съсед“, заяви Заев по отношение на България.

„Преди десет месеца обещахме, че ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение с Гърция за спора, който продължава повече от 25 години. Със стъпките, които сме предвидили в споразумението, подписано между външните министри Никола Димитров и Никос Коцияс, ще създадем нови условия за сътрудничество и търговия между нашите две страни. За Македония, това означава и покана за НАТО като пълноправен, 30-ата държава-членка и признание за нашите минали, настоящи и бъдещи усилия като стабилизиращ фактор в региона и по-далеч“, допълни министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа