Зоран Заев: Груевски ще бъде върнат, Унгария трябва да каже дали е бил отвлечен

Министър-председателят на Македония Зоран Заев уверява, че бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който е осъден на две години затвор и избяга в Унгария, ще бъде върнат в държавата, предаде скопският телевизионен канал „Сител“.

„Казвам, че Груевски ще бъде върнат. Унгария трябва да каже дали е бил отвлечен или е влязъл по своя воля в дипломатическата кола“, заяви Заев в интервю пред друга македонска телевизия. Той посочи примера с бившия хърватски премиер Иво Санадер, който избяга от Хърватия, след като беше осъден, но една година по-късно бе заловен и върнат на властите в Загреб.

И докато в Македония се подготвя искането и документацията за екстрадацията на Груевски, а унгарските власти разглеждат неговата молба за политическо убежище, в македонското Министерство на вътрешните работи се водят две разследвания, които трябва да установят как е избягал Груевски и дали някой от правозащитните органи му е помогнал, за което се очаква МВР да излезе с подробности, отбелязва телевизионният канал.

Досега Прокуратурата и МВР на Македония не са излезли с официална информация за бягството и движението на Груевски и за това къде са пропуските в целия случай, коментира „Сител“.

Това, което се знае досега за маршрута на движение на бившия премиер, за което пристигна потвърждение и от албанската полиция, е, че той е бил на албанска територия и от там, през прохода Хан Хоти, е влязъл в Черна гора. Говорителят на албанската полиция за АТФ е заявил, че несъмнено Груевски е влязъл в страната пеша, защото неговото влизане не е регистрирано на нито един граничен пункт между Македония и Албания. От там той е отишъл в Черна гора, където, според сръбските и черногорските медии, които се позовават на дипломатически източници, е влязъл в Сърбия през ГКПП Добраково, а от там е заминал за Унгария.

Коментари

Задължително поле