Зоран Заев: Прилагателното „македонски“ никога не е било проблем между Северна Македония и България

„Нито преди, нито сега прилагателното „македонски“ не е проблем и остава в протокола на Съвместната мултидисциплинарна експертна историческа комисия между Северна Македония и България. Това е прилагателно за идентичност и нашата идентичност не се оспорва и никога няма да позволим на никой да я оспори", каза македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонското електронно издание “Либертас“.

„Радвам се, че вчера председателят на Комисията потвърди казаното от нас като правителство, предимно чрез министъра на външните работи Буяр Османи, и това е, че нито преди, нито сега прилагателното „македонски“ не е проблем . Ще бъде записвано в протокола дословно така, както го обсъждат нашите историци и българските историци. Това беше потвърдено от председателя на Комисията. Това е прилагателно за идентичност и нашата идентичност не е спорна и никога няма да позволим на никой да я оспори“, каза Заев на журналистически въпрос, в село Стайковци по повод изграждането на нова спортна зала.

Той отхвърли обвиненията от опозицията, че правителството работи в интерес на България и подчерта, че няма по-големи и по-императивни интереси от македонските интереси, имайки предвид македонската нация, и следователно, както казва той, македонския народ, албанския народ и всички други народи, живеещи в страната. „Разбира се, когато говорите с другата страна за постигане на споразумение, вие се съобразявате с другата страна, точно както очаквате тази друга страна да се съобрази с вас. Няма нищо съществено, нито има някаква цел, съюз или бъдеще чрез застрашаване интересите на македонската нация. Следователно, като правителство, парламент и президент на страната, ние работим и служим на нашия македонски народ и на всички граждани, живеещи в страната, както смятаме за най-добре, постигайки нейните вековни и десетилетни стратегически цели - членство в НАТО, в ЕС, мултиетническо съжителство в страната, но никъде и никога за сметка на интересите на нашия народ. Ако досега нещо е било заплашено, нямаше да има вето или блокада. Защото и тук няма да позволим да се обсъждат някои неща, които не се обсъждат никъде по света, а това е македонската идентичност и македонският език“, отговори Заев на въпрос на журналист.

Коментари

Задължително поле