Зукърбърг се изчерви и каза: Фейсбук става сватовник

Приложение, подобно на Месинджър, ще свързва сродните души

Ако си мислите, че досега във фейсбук са вървели свалки, почакайте да видите новата платформа - във вторник Зукърбърг обяви, че социалната мрежа скоро влиза в ролята и на агенция за запознанства. Целта е да се изградят истински връзки, новата функция не е просто за забивки, допълни Марк на годишната конференция на разработчици F8. При тези си думи той се изчерви, а пък социалните мрежи пламнаха от споделяния на видеокадрите с румения шеф на фейсбук.

“Има над 200 милиона потребители, които са се обявили за “необвързани”. Очевидно се налага да предприемем нещо по въпроса”, каза той. На конференцията, която се проведе в Сан Хосе, Калифорния, Зукърбърг увери, че при пускането на новото приложение ще се имат предвид въпросите за неприкосновеността на личните данни. Новата функция ще допуска в мрежата за запознанства само свободни индивиди. Ще използва “историята” им - тоест какво харесват, какви са публикациите им, какви интереси са обявили в профила си, за да свързва подходящите хора. Активността им в тази отделна мрежа няма да се показва в “новините” във фейсбук и по никакъв начин няма да може да се види от други хора. Сред потенциалните партньори няма да бъдат включвани приятелите на хората, които търсят сродна душа. Ще има чат, отделен от месинджър, уотсъп и инстаграм, който ще бъде само текстови, за да се избегнат злоупотребите.

По този начин фейсбук влиза в ролята на едновремешните сватовници, които до средата на ХХ век са уговаряли браковете на младите, предимно по селата. Потребителите ще бъдат съчетавани според общите им интереси, както са ги обявили в информацията на профила си. Те ще виждат кои свободни моми и ергени са обявили, че ще се включат в събития, обявени в социалната мрежа - концерти, изложби, пърформанси, купони и т.н. Предварително могат да се свържат с тези, които представляват интерес и да разговарят с новия чат.

Тази платформа ще заработи до края на годината. След няколко месеца ще има по-обстойна информация.

Бъдещата пикантна функция на фейсбук засенчи останалите промени, които социалната мрежа ще въведе в най-скоро време. Сред новите приложения са удобен бутон за администраторите на фейсбук групите, функция за отбелязване в случай на катастрофа или атентат, функция за кръводаряване.

Инстаграм, която през 2012 г. стана собственост на фейсбук срещу $1 млрд, също ще има подобрения. Нови видеочатове ще позволят на потребителите да си общуват в реално време, дори и в групи. Ще стане възможно споделянето на музикални клипове от сайта за легален стрийимнг на музика Spotify директно в инстаграм - нещо, което досега беше невъзможно.

Продължава усъвършенстването на технологиите за променена и виртуална реалност. Ще има още 3D филтри за месинджър и инстаграм от типа на популярните “мустаци”, “шапки” и т.н., които се наслагват върху образа. Те ще може да се добавят не само към снимки, но и към видеозаписи.

Няколко месеца след световната им премиера, вчера бяха пуснати в продажба очилата за виртуална реалност Oculus Go. Двестадоларовият хедсет от среден клас може да бъде купен сайта на Oculus, макар че сайтът поддържа доставката до 23 страни, но България не е сред тях.

Изолация

Над

330 000

българи са крайно самотни

Над 330 000 българи са крайно самотни и нямат с кога да споделят личните си проблеми или да потърсят помощ при нужда, според последните данни на Евростат. По този показател (4,7%) страната ни се намира в средата на класацията, като през 2015 г. средно около 6% от възрастните в ЕС са се чувствали самотни и изолирани.

Най-много жители на Италия (13,2%) , Люксембург, Холандия и Португалия казват, че няма никого, към когото могат да се обърнат за помощ. На другия край на класацията се нареждат анкетираните в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция. По отношение на това да има с кого да споделят личните си проблеми, ситуацията изглежда най-добре за гражданите на Кипър, Словакия, Испания и Чехия, и най-зле във Франция, Италия и Холандия. Според последните данни около милион и половина българи имат профили в сайтове за запознанства. По-голямата част за в такива, чиято цел е бързо намиране за сексуален партньор, както и в тези, които предлагат запознанства с чужденци с цел брак.

Вени Марковски, председател на „Интернет общество – България”:

С този ход Зукърбърг мисли фирмено

- Какво е мнението Ви за това фейсбук да се превърне и в сайт за запознанства, това още една стъпка ли е към все по-осезаемото излизане от реалния свят и преминаването във виртуалния?

- Ако приемете фейсбук не като социална мрежа, а като компания , тогава този ход е логичен: фирмата “Фейсбук” има нужда хората да стоят по-дълго време във фейсбук. По-дългият престой води до повече рекламни приходи. Съдейки по реакцията на пазара (акциите на “Фейсбук” се вдигнаха с близо 2% до 10:30 сутринта в четвъртък!), това е правилен ход. От гледна точка на потребителите обаче не е ясно каква ще бъде реакцията. Марк Зукърбърг твърди, че имало 200 милиона души, които са се определили като хора без сериозен приятел/ка, но това не значи, че те всички ще станат клиенти на новата услуга, когато бъде пусната в експлоатация.

- Функцията Clear history, която позволява на потребителите да изтриват данните, събирани от социалната мрежа през сайтове и приложения, ще повиши ли сигурността във фейсбук?

- Тя ще е удобна, ако работи автоматично - например след всяко напускане на фейсбук, автоматично да премахва историята, за да няма обмен на скрита информация между социалната мрежа и други сайтове. Мнозина потребители не разбират колко е сериозно това, че т. нар. “бисквитки” обменят информация между различни сайтове без знанието или съзнателното съгласие на хората. Зукърбърг казва, че ще има възможност да бъде изключена тази функция, но по-доброто решение за сигурността на личния живот на потребителите щеше да е, ако тя беше изключена по подразбиране.

- Как ще се отразят промените на българските сайтове за запознанства?

- Точно 3,5 милиона души ползват фейсбук в България; ще видим дали ще се увеличат, но едва ли. Българите ползват фейсбук за какво ли не - и това е добре. Още по-добре щеше да е, ако от действията във фейсбук следваха и действия в реалността - така, както става в други страни. Българският потребител е свикнал да “отмята” гражданско участие с едно натискане на бутона на мишката, което не е достатъчно, защото животът не се променя към по-добро с такова действие. Вижте какво става, когато се обяви някакъв протест или кауза във фейсбук - хиляди, десетки хиляди я подкрепят, но ако призивът е да се излезе на площада, тогава там отиват малцина.

КРУТИ МЕРКИ

20 000 души ще борят изтичането на данни

Да се преодолят проблемите на фейсбук ще отнеме 3 г., каза Зукърбърг в интервю за сайта Wired. До края на годината ще назнача нови 20 000 души да работят по проблемите на сигурността, обяви той.

За неприкосновеността на профилите ще се грижи инструментът Clear History, който изтрива историята на търсенията на потребителите. Мерките са във връзка с избухналия през април скандал с Cambridge Analytica.

Компанията вече е внедрила във фейсбук рейтингова система, определяща достоверността на новинарските сайтове, според доверието на потребителите. Съдържанието им ще бъде ограничавано или не, в зависимост от това. Тази мярка би трябвало да ограничи разпространението на фалшивите новини.

КОНКУРЕНЦИЯ

Новата платформа

застрашава сайтовете за запознанства

Новината срина с 22 пункта дяловете на Match Group, която е собственик в най-известните световни агенции за запознанства Tinder, match.com and OkCupid, съобщиха информационните агенции. Очаква се новата платформа на фейсбук да срине в глобален мащаб интернет компаниите за намиране на партньори за брак и секс. Това особено подкопава бизнеса на Tinder, който черпи данните си именно от фейсбук. В България също има опасност бизнесът на сайтове като “Елмаз”, “Запозналник”, “Амур” и др. да пострада, коментират наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии