Ивайло Иванов, НОИ: Половината пенсионери са получили по-ниска пенсия в сравнение с декември

Половината пенсионери са получили по-ниска пенсия в сравнение с декември. Това каза преди началото на социалната комисия в Народното събрание управителят на НОИ Ивайло Иванов.

"Пенсионерите, които са с по-малки суми са различни типове. Едни са пенсионерите с увреждания, които получават 85% от минималната пенсия, която е 314.50 лв., ощетени са с около 50 стотинки. Другите са пенсионерите със социална пенсия за старост, която беше вдигната на 170 лв., те с близо 30 лв. са ощетени. Около половината от пенсионерите са с по-ниски пенсии, но в различни степени. Близо 250 000 от тях са ощетени с по-малко от лев“, допълни още Иванов.

Засегнати са основно пенсионерите с инвалидна пенсия и тези с такава за старост. Все още се обмисля точният механизъм, по който ще бъдат компенсирани през февруари. Вече е ясно обаче, че добавките ще струват 17 млн. лв. на месец.

Възрастните ще бъдат компенсирани, като се очаква ресорната комисия в парламента да предложи текст в бюджета, с който това да се регламентира.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика