Иванка Тръмп - Другата ръка на баща си

Баща й е левичар. Като навици разбира се, не като политики. Което само по себе си е любопитен парадокс. Но самата Иванка Тръмп не е наследила гена, който носят перманентно средно по 11 процента от населението на планетата от както свят светува.

За сметка на това стои уверено зад „окото на циклона” в политическите водовъртежи, предизвиквани постоянно от баща й, президентът на САЩ Доналд Тръмп. И е винаги там да изглади нещата. Било то визуално, само с „лъчезарно присъствие”, или просто да потвърди „крепкото” българо-американско приятелство, разминавайки се с министър-председателя на България Бойко Борисов в Давос, по време на световния икономически форум. Както стана ясно от думите на гордия ни премиер във „Фейсбук”. И то там, защото „Туитър” е вече зает от един друг Тръмп. Пък и не е толкова популярна платформа за философстване у нас. А и снимка с Иванка, пред такава с подарък американски ключодържател (или паметна монета, ако предпочитате) от чиновник в Държавния департамент, си е къде-къде по стойностно за деклариране на това-онова пред народа български.

Посещението на „първата дъщеря” и официален политически съветник на Белия дом в Давос като част от официалната американска делегация се оказа, според медии зад Океана, че натоварва с 34 000 долара на ден присъствието на Доналд Тръмп в швейцарския курорт. И последното само като наем на автомобили и охрана. За обща стойност 4 млн. долара семейно пътуване до Швейцария за зимна ваканция, платена от американските данъкоплатци. Вероятно и за това Иванка намери място поименно в речта на баща си в Давос. Която, в контекста на процеса по отстраняването от власт на Доналд Тръмп, който се откри същевременно в Сената на САЩ, дойде повече като предизборно послание към света, отколкото нещо друго. И то с много, много числа. До степен ден по-късно, от политическите му противници до телевизионните сатирици зад Океана, всички още да разнищват тирадата, която избълва Тръмп в Давос. Къде обективно, къде не.

Но да не се разсейваме повече в тази посока, а да останем на конкретният обект на интереса ни. Колкото наш, толкова и на кого ли не. И да припомним отново за „трънливия път”, по който върви от малка дъщерята на актуалния президент на САЩ, известен и като скромен мултимилионер.

Ивана Мари (Иванка) Тръмп е родена на 30 октомври 1981 г. в Ню Йорк като второто дете от първия брак на баща й с натурализирания фотомодел от чешки произход Ивана Мари (Зелничкова по баща). След раздялата на родителите й през 1991 г. остава на издръжката на татко си. Което й гарантира престижно образование през университетите Джорджтаун и Уортън в Пенсилвания, преди да завърши с почести последния като бакалавър по икономика през 2004 г.

Вече с тапията в джоба и след кратък опит в бизнеса с недвижимо имущество по примера на баща си, в крайна сметка влиза на ръководен пост в корпорацията „Тръмп” през 2005 г.

Две години по-късно Иванка Тръмп сключва договор с известен нюйоркски дилър на диаманти, с когото лансира нейна собствена линия бижута, което е първото й собствено (сравнително успешно) бизнес начинание, съществуващо и до днес. Паралелно на скъпоценностите към марката й през годините ще се добавят модни и козметични артикули, които след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в края на 2016 г. редица американски търговски вериги започнаха да бойкотират.

Дотогава обаче младата дама съвсем не скучае. Като дъщеря на самопровъзгласилия се за най-успешен нюйоркски предприемач, но преди всичко собственик на правата върху конкурсите за красота „Мис Вселена”, „Мис САЩ” и впоследствие „Мис тийн-САЩ” (на който е и водеща), Иванка е на корицата на популярното навремето младежко списание „Седемнадесет” (Seventeen) още през 1997 г. В следващите години ще дефилира за престижни модни къщи като „Версаче” „Тиери Муглер” и „Томи Хилфигър”, а покрай различните си начинания след завършване на университета ще се появява на първите страници на „Форбс”, „Ел”, „Харпърс Базаар” и т. н.

Вече с тапията в джоба и след кратък опит в бизнеса с недвижимо имущество по примера на баща си, в крайна сметка влиза на ръководен пост в корпорацията „Тръмп” през 2005 г.

Разбира се, като част от семейната бизнес империя Иванка участва на различни етапи и в риалити шоуто на баща й „Стажантът” като гостуващ съдия.

С цялото това внимание към нея не е учудващо, че през годините много юнаци са се опитвали да откъснат златната ябълка. Иванка обаче никога не е падала под инвестиционен банкер (или рок звезда) до 2005 г., когато завързва връзка с крупния магнат в недвижимото имущество Джаред Къшнър. Родителите на последния обаче се противопоставят на брака им, докато Иванка не приеме ортодоксалния юдаизъм, което се случва през 2009 г. С новата религия дъщерята на Тръмп взема и еврейското име Яел Къшнър. Иванка владее френски и чешки езици, последният благодарение на майка си Ивана.

 

Тайното оръжие на The Donald 2.0

С реализирането на фактите около победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. мнозина наблюдатели бяха единодушни тогава, че със или без руска намеса в кампанията единственият фактор, който не бяха включили в сметките си, беше „ефектът Иванка”. Дъщерята на скандалния кандидат не само успя умело да се дистанцира от по-шокиращите му изказвания, но и много успешно служеше за буфер на разочарованите от разкритията за Хилари Клинтън млади избиратели, които виждаха в нея оправдание да гласуват за баща й. И в настоящата кампания продължава да играе същата буферираща роля.

 

За нея

Ако не ми беше щерка...

Знаете ли коя е една от най-красивите жени на света, според всички? Иванка! Аз дори помогнах за създаването на Иванка. Дъщеря ми е почти два метра висока и има най-хубавото тяло. Направи много пари като модел - изключително много. И нека ви кажа нещо: ако не ми беше дъщеря, щях да я свалям. Ако не бях женен и баща й, разбира се.

Доналд Тръмп, президент на САЩ, през годините

 

Изключителен комуникатор

Тя е абсолютно същата като баща си, що се отнася до овладяване на детайлите. Баща й е много прецизен, когато става въпрос за подробности и има изключителна памет. Той наистина знае как да движи хората и смятам, че тя е по същия начин - ориентирана към резултатите и също така изключителен комуникатор.

Джаред Къшнър, съпруг на Иванка и съветник на Тръмп за Близкия Изток, декември 2019 г.

 

Тя е любимката му

Иванка е на възраст между сестра й, първата дъщеря на Доналд Тръмп, Тифани и мащехата й, Мелания. Всеки член на семейството признава без никаква сдържаност, че Иванка е любимката на баща си. Афинитетът на Доналд към нея в публичното пространство често е преливал в неудобното.

Сара Елисън, сп. “Венити Феър”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети