Иванка Тръмп - Световни амбиции

„Една лъжа може да обиколи половината свят докато истината още си връзва обувките.“ Казал навремето американският писател Марк Твен в собственото си прозрение, че хората винаги ще намират повече интерес в обсъждането на лъжи, отколкото на истини. Така и с приблизително осемте часа около новината по-рано тази седмица, че дъщерята на американския президент Доналд Тръмп, Иванка, е спрягана за следващият президент на Световната банка.

Но да бъдем честни – когато първоначалният източник на информацията е британският всекидневник “Файненшъл Таймс”, залагаш на авторитета. Пък и с Доналд Тръмп в Белия дом, в ерата на “фалшивите новини”, “пост-истината” и какво ли още не, “Големият бял баща” предложи дъщеря си за президент на Световната банка си звучи доста правдоподобно. Колкото да го чуеш/прочетеш и пропуснеш покрай ушите. От тази страна на света е от най-малките проблеми. Изтребители трябват, джанъм! Откъдето следва, че около британската дандания във вторник е възможно да сте пропуснали официалното опровержение на Вашингтон, че Иванка Тръмп не е разглеждана като потенциален кандидат за приемник на американеца Джим Йонг Ким начело на международната финансова институция. Да бъдем сериозни, нали?!

За сметка на това от Белия дом уточняват, че американският министър на финансите Стивън Мнучин и новият началник на кабинета на президента Мик Мълвейни са се обърнали лично към “Първата дъщеря” за съдействие в номинирането на американския кандидат за директор на Световната банка, заради богатият й опит в съвместна работа с ръководството на институцията последните две години. Сбърчихте ли вежди? Така, така. Изявлението припомня също така, че съвместно с Ким, за последните две години Иванка Тръмп успешно лансира фонд за млади жени-предприемачи, с капитал от 1,6 млрд. долара, осигурени от Световната банка. Първата дъщеря също така е съдействала на Американската агенция за външна помощ програми за “изравняване на дигиталното неравенство между половете в развиващите се страни”. Последното като благородна кауза.

Тук може би трябва да припомним, че в световните финанси съществува едно десетилетно споразумение между САЩ и големите европейски държави за разделянето на позициите. Европа държи председателството на Международния валутен фанд (МВФ), а американците се разпореждат със Световната банка. Поради тази причина всичките 12 директори на международната институция, в която членуват 189 държави по света, винаги са били номинирани от САЩ, които имат най-голяма тежест във вземането на решения. Промените във фокуса на международната икономика последните десетилетия отдавна повдигат въпроса в тази допотопна система да се даде място на водещи държави като Китай или Индия.

И докато Доналд Тръмп е в търговска война с първите, официални медии от Индийския субконтинент изнесоха в сряда непотвърдена от Вашингтон информация, че сред фаворитите на Иванка Тръмп за приемник на Джим Ким, е американката Индра Нуй. Дългогодишен изпълнителен директор на корпорацията “Пепси”. И, да отгатнахте от името, от индийски произход. Така де, както знаем, “Първата дъщеря” се е прицелила в по-високи цели. За които ще трябват съюзници. И да припомним отново накратко за нея.

Иванка Мари Тръмп е родена на 30 октомври 1981 г. в Ню Йорк като второто дете от първия брак на баща й с натурализирания фотомодел от чешки произход Ивана Мари (Зелничкова по баща). След раздялата на родителите й през 1991 г. остава на издръжката на татко си. Което й гарантира престижно образование през университетите Джорджтаун и Уортън в Пенсилвания, преди да завърши с почести последния като бакалавър по икономика през 2004 г.

Вече с тапията в джоба и след кратък опит в бизнеса с недвижимо имущество по примера на баща си, в крайна сметка влиза на ръководен пост в корпорацията “Тръмп” през 2005 г.

Две години по-късно Иванка Тръмп сключва договор с известен нюйоркски дилър на диаманти, с когото лансира нейна собствена линия бижута, което е първото й собствено (сравнително успешно) бизнес начинание, съществуващо и до днес. Паралелно на скъпоценностите към марката й през годините ще се добавят модни и козметични артикули, които след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в края на 2016 г. редица американски търговски вериги започнаха да бойкотират.

Разбира се, като част от семейната бизнес империя Иванка участва на различни етапи и в риалити шоуто на баща й “Стажантът” като гостуващ съдия.

С цялото това внимание към нея не е учудващо, че през годините много юнаци са се опитвали да откъснат златната ябълка. Иванка обаче никога не е падала под инвестиционен банкер (или рок звезда) до 2005 г., когато завързва връзка с крупния магнат в недвижимото имущество Джаред Къшнър. Родителите на последния обаче се противопоставят на брака им, докато Иванка не приеме ортодоксалния юдаизъм, което се случва през 2009 г. С новата религия дъщерята на Тръмп взема и еврейското име Яел.

Високи цели

Според Майкъл Уулф, автор на един от първите бестселъри за живота в Белия дом при Доналд Тръмп - “Огън и жупел” (използвайки заплахата на американският президент по адрес на ядрената програма на Северна Корея), амбициите на Иванка Тръмп са чисто и просто да наследи баща си. Като първата жена-президент на САЩ. И съгласете се, ако Доналд Тръмп бъде преизбран през 2020 г., нищо учудващо няма да има в това приемник да стане дъщеря му. Камо ли ако я номинира от самото начало за вицепрезидент. Така де, “фейк нюз”.

За нея

Търсете кадърни хора!

Вместо да се съсредоточаваме върху машинациите на семейство Тръмп (б.р. – с прокарването на името на Иванка), когато става въпрос за американски кандидати, останалата част от членовете на Световната банка трябва да спазват договорения процес за избор на президент. Което, в частност, означава номинирането на висококвалифицирани кандидати, които отговарят на определените критерии (достатъчно ръководен опит в голяма организация, присъствие на международната сцена ... ефективни и дипломатични комуникативни умения). Единствено тогава ще могат да изберат най-добрия кандидат.

Майк Калахан, австралийски академик

Първото правило на Етичен клуб

Вече е официално, Белият дом има по-ниски критерии за наемане на служителите си от търговска верига... Значи Иванка казва, че ще спазва всички правила на Етичния кодекс. Струва ми се, че първото правило на Етичния клуб би трябвало да е: не наемай дъщеря си на работа.

Тревор Ноа, американски сатирик (от 2017 г.)

Вече е държавен чиновник

Предвид какви ще бъдат задълженията й, съмнявам се да има избор дали да спазва или не етичните норми. Има кабинет в Западното крило (на Белия дом), има служебен имейл и ще се занимава с изготвяне на политики. В името на възможния конфликт на интереси трябва да приемем, че тя вече е държавен чиновник.

Ричард Пейнтър, американски юрист, бивш съветник на Джордж Буш-младши по етичните въпроси (от 2017 г.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети