Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Никол Шерцингер във фатално черно

Варна влиза в онлайн платформа за българите в чужбина

Иван Гарелов: Разследващата журналистика е трудна и опасна работа На втори юни връчват наградите за телевизионна журналистика “Свети Влас”

Бойко Василев, Николай Дойнов, Милен Цветков, Виктор Николаев и Горан Благоев са сред номинираните за тазгодишните награди за телевизионна журналистика “Свети Влас”. Церемонията по връчването на медийните отличия ще се проведе на 2 юни на брега на морето в едноименния курорт. Според председателя на сдружението, което връчва призовете, Иван Гарелов, селекцията отразява усложнената политическа обстановка в световен мащаб и в страната, и процесите, протичащи в българската журналистика.
Надпреварата и тази година ще бъде за “Голямата награда” за постижения в българската телевизионна журналистика и “Специални награди”, които се присъждат за оригинални идеи и индивидуално присъствие. Отличията ще бъдат присъдени от 5-членно жури с председател проф. Ивайло Знеполски. През годините победители в различните категории са били Дияна Найденова, Мартин Карбовски, Емил Кошлуков, Елена Йончева, Димитър Цонев, Добрина Чешмеджиева, Ани Цолова и Виктор Николаев, Миролюба Бенатова, репортерите на “Господари на ефира”, Иво Никодимов, Мая Костадинова, Нери Терзиева, Тома Томов, Милена Милотинова и др. Повече за телевизионния пейзаж в България разказва председателят на сдружението, което връчва наградите, Иван Гарелов. Неговата коментарна рубрика TV Панорама излиза всеки понеделник във вестник “Труд”.

– Г-н Гарелов, какви са критериите, по които сте подбрали кандидатите за награди?
– Критериите не са променяни- висок професионализъм, открояващи се постижения, гражданска смелост. Разбира се, номинациите отразяват усложнената обстановка в света, процесите, които протичат у нас, проблемите в българската журналистика. Присъстват такива актуални теми като изпитанията пред европейската интеграция, перспективите пред Западните Балкани, последиците от мигрантската вълна, отчуждението, социалната справедливост. Мога да разкрия, че някои от постиженията са на високо международно равнище. За съжаление не ни задоволява присъствието на разследващата журналистика.

– Какви са причините?
– Разследващите репортери са силно разочаровани от отношението към тяхната работа. Ясно е, че това е много, много трудна, дори опасна работа. Но никой не ги брани. Дори редакциите не застават зад тях. Не виждат смисъл да участват в някаква надпревара, което е знак и за самите нас. Трябва да се има предвид също, че около тях има натрупани, справедливо или не, различни подозрения – че са оръдия на нечии интереси, че са “пощенски кутии” и други подобни. Никой не обсъжда този проблем. Говорят само по отвлечени медийни теми, които не засягат реалната действителност.

– Какви са отношенията ви със спонсорите?
– Както навсякъде по белия свят. Спонсорите внасят финансовото си дарение в обща сметка и нямат никакво отношение на кого ще бъдат връчени наградите. Спонсорите ни са различни. Що се отнася до братя Диневи, те предлагат своето гостоприемство в началото на сезона и ние сме им много благодарни. Никога не са имали някакъв интерес към наградите. Техният интерес е да се чува името на курорта Свети Влас. Както на Кан или Албена.

– Вече имате конкуренция в лицето на фондация “Димитър Цонев”. Притеснява ли ви това?
– Митко Цонев заслужава тази чест. Между другото, той е един от първите носители на нашата награда. Особено ценна е идеята им да насърчават студенти по журналистика. Аз бях гост на тяхната церемония, а те са поканени на нашата. Що се отнася до конкуренцията, нашето мнение е, че колкото повече награди, толкова по-добре за професията. Ще припомня, че през 90-те години имаше няколко конкурса и се радваха на успех. Освен това ние се ръководим от различни критерии. При тях номинациите са от самите телевизии, в някакъв смисъл те са служебни. Докато при нас решават независими медийни експерти и интелектуалци.

– А имате ли конфликти в журито?
– Всеки от нас е заслужил името си и не би рискувал да го компрометира пред обществото. Имаме спорове, но стигаме до общо съгласие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.