Иван Гешев: Делото "Иванчева" се използва, за да бъде ударена спецпрокуратурата

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

Анализираме 26 телефона на Арабаджиеви, проучвали са мен и служители на НАП, каза зам.-главният прокурор

Делото "Иванчева" се използва за да бъде ударена спецпрокуратурата. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по БНТ. Според него определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай е да даде публичност на процеса, увери той.

"Делото „Иванчева“ ще се използва, за да бъде ударена прокуратурата. Някои хора заложиха на него с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог", каза Гешев.

Единицата за справедливост е онова, което присъджа съдът. Присъдите на обвиняемите по делото Иванчева не са окончателни и спрямо българското законодателство те все още се водят невиновни, припомни зам.-главният прокурор.

Иван Гешев коментира размера на присъдата с това, че подсъдимите по делото са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда максимум от 30 години. "Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото", обясни той.

Не е сигурно, че подсъдимите са оправдани за получаване на подкуп, като преди това трябва да излязат мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, прокурорите няма да са съгласни с подобно решение, защото то не съответства със събраните доказателства, увери Гешев.

"По това дело бяха събрани възможно най-много доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство, е потвърдено в съдебното", посочи Гешев.

Искаме гражданите да чуят всичко, искаме публичност, защото не се страхуваме от нищо, заяви зам.-главният прокурор. Той увери, че не се притеснява от намерението на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да го съдят за уронване на престижа и клевета, тъй като по думите му това е рутинно действие на множество подсъдими, което се прави с цел да се окаже натиск.

Анализират се телефоните на Арабаджиеви, открити в Испания - има данни, че са се опитвали да укриват доказателства, съобщи още заместник главният прокурор.

Той припомни, че на първа инстанция във Франция е допусната екстрадицията на Арабаджиеви. Предстои решението и на втора инстанция. "Доколкото разполагам с информация, това ще стане в началото на май месец”, посочи Гешев.

„Имаме готовност да приключим делото в максимално кратки срокове, доколкото е възможно при това море от доказателства“, добави той.

По думите му, в момента се анализират част от 26-те телефона, които са получени от испанската страна. „Те бяха намерени в ползвания имот от това семейство. В част от телефоните се намериха интересни доказателства. Включително, анализ на служители на НАП – с кого могат да се разберат, с кого не могат. Търсене на информация за мен, за съдии от Специализирания наказателен съд“, посочи Гешев.

На въпрос дали Арабаджиеви са опитвали да укрият доказателства, след като са разбрали, че са обявени за издирване, той уточни, че са открити такива данни в ползваните от тях телефони.

Коментари

Задължително поле