Иван Капитанов, фонд "Земеделие": Стопаните, които палят стърнища, могат да загубят субсидиите си

Министерството на земеделието сформира дежурни екипи, които правят проверки при неправомерно палене на стърнища в страната. В екипите са включени служители на Държавен фонд „Земеделие“ и областните дирекции по земеделие.

Съгласно законодателството, не е допустимо паленето на земеделски площи, подчерта Иван Капитанов – зам.-директор на Фонд „Земеделие“, по БНР.

„37 сигнала бяха постъпили за 3-те почивни дни, основно на територията на Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. Колегите са обобщили, че общата площ, измерена на терен, са над 4500 дка. В момента предстои административно да направим проверка и анализ дали същите са кандидатствали в съответните направления за подпомагане и на тази база ще изчислим съответната санкция, която ще получи съответният стопанин“, обясни Капитанов.

По думите му в случай на установяване на умишлено запалване на земеделски площи земеделският стопанин може да бъде санкциониран с пълно лишаване от субсидии за една или няколко години. Сериозни санкции грозят стопанин, за който се установи, че е палил земеделски площи и преди.

Коментари

Задължително поле