Иван Ланджев заслужи приза „Владимир Башев”

Теодора Тотева, Десислава Славова, Иван Ланджев и Атанас Капралов

Незабравими стихове от Владимир Башев огласиха галерия „Сан Стефано”, където на 21 ноември за 30-и път беше връчена Националната поетична награда за млад автор „Владимир Башев”. Тя съществува вече 50 години, като идеята за нея е дадена и подкрепена до днес от проф. Вера Ганчева. Първото присъждане е през 1969 г., а лауреат тогава е Воймир Асенов.

Тържеството събра повече от 100 почитатели на поезията и известни наши поети, които не са забравили значимото творчество на Башев или пък самите те са предишни носители на приза. Тази година журито в състав – Георги Константинов, Атанас Капралов, Мариана Кирова, Надя Попова и Валентина Радинска – разгледа 25 стихосбирки на автори до 32 години (възрастта, на която загива трагично Владимир Башев) и прецени, че най-стойностната книга е „Ти, непрестанна новина”, написана от Иван Ланджев.

Лауреатът получи приза от Георги Константинов, Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, и Слава Иванова – директор на Национален дарителски фонд „13 века България”.

Тържеството се водеше от Мариана Кирова – уредник на Литературен кабинет „Владимир Башев” към Националния литературен музей, а Атанас Капралов говори за непреходните ценности, които сме призвани да пазим: „Аз съм израсъл с поезията на Башев, с неговите ценности и идеали. Владимир Башев изкачи своя поетичен връх и оттам ни зададе въпроса: „Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени?” Неговата поезия е истинска, красива, тя носи в същността си надежда”.

Атанас Капралов връчи и 4 грамоти на други отличени автори: Десилава Славова, Теодора Тотева, София Милева и Владислав Ивов.

Тържеството беше уважено от Румен Димитров – зам.-министър на културата, който отбеляза: „Това отличие е особено необходимо на младите таланти и на обществото. Поезията на Башев прескача отвъд всякакви граници и благодарение на абсолютната си освободеност чертае картини, които са емоционално отражение на епохите. Неговите стихове са пророчески – от една страна, физическият часовник на Башев спира на цифрата 32, но неговият часовник на буквите продължава да улавя пулса на времето, а стиховете му са синхронизирани безпогрешно с днешния ден”.

Бяха представени три нови издания: „Искам да те нарисувам” – избрана лирика от Владимир Башев, „Поетично ателие” – сборник с творби на наградените до този момент; „Тринайсет. Капан за мисли” – сборник с творби на поети журналисти. Наградата е осигурена от Националния литературен музей, Национален дарителски фонд „13 века България” и проф. Вера Ганчева.

За живота и влиянието на Владимир Башев върху родните литературни процеси и израстването на новите поколения поети говориха още Слава Иванова, Ели Скорчева – предоставила рисунки на Румен Скорчев, с която е илюстрирана книгата „Искам да те нарисувам”, Татяна Явашева, Надя Попова, Ясен Устренски, Росица Ангелова и Димитър Христов. В емоционалното си слово проф. Вера Ганчева благодари на д-р Николай Аретов, Мариана Кирова, Петър Анастасов и Ели Скорчева за цялостната работа по издаването на новата книга „Искам да те нарисувам”. В послеслова към нея се казва: „Бихме я нарекли книга-диалог, ако в случая нямаше и трети участник в този творчески разговор – читателят, облагодетелстван от възможността да участва непорсредствено в него, но и да предаде на други пречистващите го послания. Слово, образ и възприятие е тристранност, върху която се гради една от най-плодоносните традиции и в българската, и в световната култура. Тази книга не само я проипомня, а и събужда за нов живот”.

Коментари

Задължително поле