Иван Нейков: Няма как да се направи пенсионна реформа за 6 месеца

Казусът с пенсиите трябва да влезе в графата с гафове на новото правителство. Това каза за БНР Иван Нейков, бивш социален министър, директор на Балкански институт за социална политика.

"Приемането на този подход им изигра лоша шега, защото, като че ли тезата им беше, че трябва да покажат, че са по-добри от предишните и да казват: "Те може да са направили грешка, ама ние ще направим още по-голяма грешка. Проблемът пак няма да е в парите. Разочарованието в хората ще остане, защото в продължение на три предизборни кампании всички слушахме как на всички пенсионери ще им се даде пенсия, която да им осигури достоен живот. Продължихме да слушаме и след формирането на новото правителство, че за 6 месеца ще се направи пенсионна реформа и всичко ще цъфне и ще върже. Тя се прави много години - за много години. Коректно е да се казват на хората нещата такива, каквито са. За юни месец могат да бъдат намерени и създадени инструменти, с които да се постигне по-адекватен механизъм за осъвременяване на пенсиите“, каза Иван Нейков.

"Тогава ще имаме още по-справедливо осъвременяване. Когато на осигурителната пенсионна система се гледа като на инструмент за благодарност и по-добър живот, тогава тази система се разрушава. ... Един човек трябва да получава такава пенсия, каквато му е определена по формулата - в зависимост от стажа и от осигуровките му. Ако на този човек не му стига пенсията за нормален живот - тогава му се помага през социалната система, а не като му се вдига пенсията“, коментира още Иван Нейков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика