Иван Нейков: Пенсионният фонд не може да фалира

Кадър от БНТ

Не вярвам това да е съвсем последното решение за пенсиите. Това коментира пред БНТ експертът Иван Нейков във връзка с вчерашното приемане от парламента на промените в Кодекса за социално осигуряване и решението универсалните фондове да изпащат три вида втора пенсия.

Важното е, че хванахме влака и то в последния момент, минавайки покрай нас. Това решение, което беше създадено, е достатъчно добро за старт на процеса, смята Иван Нейков.

Рисковете за хората, да бъдат лишени от ветрило от възможности да си получат пенсиите, не се сбъднаха, допълни експертът.

Пенсионният модел не е аритметика, а математика и с годините вероятно ще се предават знания по отношение на пенсионния модел, каза още Нейков.

Във всеки един момент тези 4 милиона души, които са осигурени чрез универсалните пенсионни фондове, могат да получат информация за своята пенсия. Най-важно е обаче, това да стане преди да излязат в пенсия, за да могат да направят своя избор, подчерта експертът.

Сега ще трябва сам да кажеш какво всъщност искаш, на базата на осигуровките си, допълни Нейков.

Може да фалира пенсионно дружество, но не и пенсионният фонд. Той не може да фалира, защото парите на хората стоят там и се влагат в различни инструменти, категоричен е експертът.

През годините можем да променяме вноската си, тя се определя на базата на заплата ни, административно. Самостоятелно можем да правим промени в третия стълб, каза още Иван Нейков.

Той допълни, че основната заслуга за работата по законопроекта е на д-р Хасан Адемов и неговия екип.

Коментари

Задължително поле