Иван Станчов - Посланикът на доброто

Посланик на доброто - така хиляди родители наричат потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов. Преди 25 г. със свои средства и с помощта на съмишленици той превърна фамилната вила в Морската градина на Варна в един от първите модерни центрове за услуги и грижа за подрастващи със специални потребности и техните семейства - “Карин дом”. Напук на статуквото успя да докаже, че няма необучаеми деца.

След четвърт век основаната от Иван Станчов фондация “Карин дом” има впечатляващ актив - помогнала е на близо 7000 деца с различни увреждания да живеят по-добре и да се адаптират в обществото и е обучила над 7000 специалисти. Прекрасната къща на рода Станчов в местността “Салтанат” в Морската градина обаче отесня и с помощта на община Варна и датската фондация “Велукс” предстои да бъде изградена нова, по-просторна и адаптирана към нуждите на децата сграда.

За проектирането й преди дни бе обявен международен конкурс. 90-годишният основател на чудото, дало надежда и бъдеще на толкова много български семейства не присъства на събитието, тъй като от година се е оттеглил от обществените ангажименти и живее със съпругата си Александра в Шотландия. Заветът му - помагай безкористно, обаче е закон, на който подчинява работата си целият екип на “Карин дом”. В живота на човек са важни вярата и инатът, е споделял неведнъж Иван Станчов. Въоръжен с двете в първите години на демокрацията той успява да убеди семейството си да предостави наследствената къща за обучение на деца с увреждания по модерни и непознати дотогава у нас методи, различни от институционалния модел.

Кръщава фондацията на името на братовчедка си Карин, която страдала от церебрална парализа по рождение, но въпреки това винаги била готова да помага на другите. Харизмата му привлича мнозина дарители, които през годините са подкрепяли и подкрепят благородното дело. Иван Станчов го започва, след като се завръща в България след дълги години в странство.

Роден е на 1 април 1929 г. в София, където на ул. “Оборище” има имот прочутият му род на потомствени дипломати и демократи по дух. Дядото на Иван Станчов - Димитър Станчов, започва кариерата си като личен секретар и началник на кабинета на княз Фердинанд. В двореца среща любовта на живота си - френската графиня Анна дьо Грено. Става посланик на България в Румъния, Австро-Унгария, Русия, Великобритания, Франция, Белгия, Италия и Холандия, външен министър и за кратко премиер. Противопоставя се на включването на страната ни в Първата световна война и е отстранен от служба. Връща се като главен секретар на делегацията, сключила Ньойския договор през 1919 г., но 5 г. по-късно подава оставка, несъгласен с политиката на кабинета на Александър Цанков.

През 1928 г. първи стъпки в дипломацията прави синът му Иван Димитров Станчов. Като генерален консул в Галац, Румъния той помага за преселването у нас по време на Втората световна война на близо 40 000 таврийски българи. Заради антихитлеритските му убеждения преди края на войната той, съпругата му Марион Мичъл Станчов и седемте им деца емигрират в САЩ.

Кръстеният на баща си Иван Станчов напуска България 14-годишен. Отвъд Океана завършва университета “Джорджтаун” във Вашингтон. Служи в американската армия, където е отличен с медал. Работи за IBM в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ITEL и “Сторидж Текнолъджи” в Лондон. През 1980 г. полиглотът, който владее осем езика, основава своя компания за информационни технологии - “Креста Маркетинг”. Жена му Александра е американка, а днес многолюдният му род е пръснат из целия свят. Затова често го наричат “космополит” или “рицар с раница”. А той определя себе си като заклет родолюбец. След 47 г. в чужбина се завръща в България през 1990 г.

Отказва се от американското си гражданство, за да стане посланик на България във Великобритания. През 1991 г. връчва акредитивните си писма на кралица Елизабет, облечен в посланическия костюм на дядо си Димитър Станчов. През 1994-1995 г. е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова, а след това е съветник по външно-политическите въпроси на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. Почетен гражданин е на Варна и Свищов, носител на орден “Стара Планина” първа степен. Мнозина го определят като аристократ, а той пояснява, че аристокрацията не е родов белег, а уважението към другия и желанието да му помогнеш без корист.

Освен с “Карин дом” името му се свързва със спасяването на българското училище към посолството ни в Лондон. Четири години след създаването му през 1991 г. просветното министерство го закрива поради липса на средства. Станчов реагира светкавично, като създава ново училище на самоиздръжка за деца от 1 до 8 клас. През 2009 г. МОН възстановява субсидията и оттогава училището ежегодно посещават 250 деца от 4 до 18 г. В знак на признателност през 2017 г. школото приема името на своя съхранител Иван Станчов и става единственото българско училище, чийто патрон е жив възрожденец.

 

Дари колекция с родовата памет на НИМ

През 2007 г. Иван Станчов дари на Националния исторически музей богата колекция от семейни реликви на стойност над 200 000 лв. Сбирката “Родът Станчови” съдържа близо 300 експоната от времето на Третото българско царство - портрети, грамоти, награди, накити и облекла, свързани с живота и дейността на няколко поколения дипломати и общественици от фамилията, работили за просперитета на България. Сред тях са и ордените на Почетния легион на Франция и на Големия кръст на Рио Бранко - Бразилия, чийто носител е Иван Станчов.

 

За него

Велик българин и филантроп

Запознах се с Иван Станчов преди 5 г., когато работех в социалната чайна във Варна. Говорихме дълго, подари ми кубче руски чай. Щастлива съм, че има такъв велик българин - филантроп, който осъзнава отговорността си към обществото днес, а не утре. Той е човек, от когото трябва да се поучат днешните първенци.

Мая Донева, изпълнителен директор на фондация “Карин дом”

 

Широко скроен и обаятелен ерудит

Иван Станчов е диалогичен, широко скроен и обаятелен ерудит, който привлича като магнит хората с идеите си. Добър приятел, когото познавам от зората на демокрацията. По душа той е аристократ, а по поведение е непринуден, народен човек. Винаги е бил отдаден на каузи в полза на обществото.

Христо Кирчев, бивш кмет на Варна

 

Учител по родолюбие

Иван Станчов ни дари възможността да имаме нашето българско училище в сърцето на Лондон. Съхрани го, когато другите считаха, че не е нужно. Бори се неуморно, за да има страната ни своите острови на българщината по света. Той е наш ментор, съмишленик и приятел, който с благородство, вяра и човещина ни учеше на патриотизъм. Такъв е и днес - учител по родолюбие.

Снежина Мечева, директор на Българското училище в Лондон

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети