Ива Екимова: Не крия личния си живот

Единственият начин да спреш спекулациите е, като кажеш ясно и силно истината, знае от опит известната пиарка

Светска дама, красавица, пиар експерт, бивша тв водеща, момиче на късмета в Супершоу "Невада", вдовица на Дими от група "Сленг", участничка във "ВИП брадър", преподавателка по пиар в Нов български университет - Ива Екимова няма особена нужда от представяне. Тя често присъства на тевелизионния екран и на светски сбирки - като гост или като организатор. Последната от тях бе по повод 41-вия й рожден ден на 9 март, когато събра 41 дами с благотворителна цел.

- Ива, цели 13 години не си празнувала рождения си ден. Защо сега реши да го направиш, и то когато нямаш кръгла годишнина, а направи 41?

- Чудесен въпрос. Това е първият рожден ден, в който съм пряко замесена организационно. Докато съпругът ми беше жив, сливахме неговия рожден ден с моя имен ден и това ми бе напълно достатъчно като празненство. После рождените дни на Дара бяха далеч по-важни за мен. Родена съм след 8 март, когато енергията на женския празник някак помита личното тържество. На 40 от суеверие не празнувах, а сега след като получавам толкова много от Бог, семейството и Вселената, е мой ред да дам това, което мога, за да помогна на тези, които нямат възможности, и искам наистина да им даря мигове на щастие, защото това прави щастлива и мен.а

- Нарочно ли събра само женска компания?

- О, да. Съвсем умишлено е. Вярвам, че женската енергия завихря благотворството и добрината, които искаме да дадем на три млади жени. Те навярно ще срещат много трудности по пътя си, но и ще изживяват мигове на безмерно щастие. Ще се радвам да можем да ги подкрепяме не само в първата крачка към новия им живот, а и да им помагаме да вървят по този път с лекота, финес и успех!

- А сега има ли някой до тебе?

- Да, дъщеря ми Дара, най-верните ми приятелки, които не ми позволяват да се разпадна емоционално.

- Някои медии непрекъснато те събират и разделят с разни мъже. Така стана и наскоро.

- Никога не съм крила детайлите от личния си живот. За добро или за лошо. Намирам за суперлицемерна фразата "няма да коментирам личния си живот". А кой да го коментира? Светските клюкари ли? Днес да скриеш която и да е подробност от личния и професионалния си живот е невъможно. Единственият начин да спреш спекулациите е, като кажеш ясно и силно истината. Както и да си достатъчно смел да застанеш зад това решение!

- Това внимание към личния ти живот дразни ли те, или го приемаш като неочакван пиар?

- Никога не ме е дразнило, както и никога не съм го приемала като неочакван ПР. Нямам нужда от такъв. Професионалният ми живот е в пъти по-интересен от личния. Работата ме среща с невероятни хора, които променят света. Наистина. В него има всеотдайни учители, които работят с деца от тютюнопроизводителни региони, организирайки ги в безплатни детски лагери. Жени, които в реално време променят образователната система, създавайки игрови продукти, които да помагат на деца, родители и учители да преодолеят огромната технологична пропаст помежду им. Бизнес ориентирани хора, които ръководят огромни компании, вдъхновявайки и развивайки служителите си.

- Искаш или не, ти си светска личност. Как се чувстваш като такава?

- Толкова дълго живея с това, че вече се е превърнало в нещо, което се опитвам да приемам като част от живота си. За това се изисква и много смелост и спокойствие. Да приемаш това, което не можеш да промениш, и да се бориш за това, чиято промяна зависи от волята и усилията ти, е нещо, което ме вдъхновява и ми дава сила да използвам тази популярност за нещо, което наистина може да бъде полезно.

- Всъщност има ли светски живот в България?

- О, да! Просто участниците в него трябва да бъдат малко по-прецизни и да спрат маниерно и лицемерно да отхвърлят това понятие. Както отричат, че има светски живот, така се къпят в светлините на прожекторите и търсят медийното и обществено внимание. А когато то им обърне гръб, мигом правят чудеса, за да се върнат обратно в полезрението на медиите и обществото.

- Не те ли уморява понякога посещението на светски събития? Като работа ли го възприемаш, или ти доставя удоволствие? Или и двете?

- Не, не ме уморява. Амалгама е от двете. С много от хората, чиито имена са популярни в медиите, ни свързава истинско дългогодишно приятелство, издържало времето на много фалшиви контакти. Едновремено с това внимателно подбирам събитията, които посещавам. Повечето от тях са свързани с работата ми като ПР експерт.

- Лесно ли е да си пиар на българска известна личност?

- Стига да се вслушва в съветите ми, е много лесно, но това се отнася и за всички останали клиенти. Досега успявам да структурирам правилните стратегии, които бележат успех при постигането на поставените цели.

- Кои са най-големите абсурди в работата ти, които са ти се случвали?

- Не се сещам да има такива. Стратегическото планиране води до ефективни резултати. Никога до абсурди.

 

Д-р Тотко Найденов:

Няма перверзия и всичко е позволено, ако е по взаимно съгласие

Безпокои ме липсата на любовна и сексуална култура у значима част от българските мъже, тревожи се лекарят журналист

Д-р Тотко Найденов е завършил медицина в Пловдив и журналистика в Софийския университет. Шест години работи като лекар в Ямбол, а от 1978 г. се посвещава на журналистиката и публицистиката. Има специалност по социална медицина от 1981 г. Основател и главен редактор е на в. "Български лекар", създател на Деня на българския лекар, празника на фармацевтите, Чилови дни, Деня на спасението, клуб "Родопско здраве". Автор на над 45 книги, повечето на медицинска тематика. Част от тях посвещава на любовта, която винаги изписва с главна буква. Такива са и най-новите - "111 любовни лекарски истории", която е допълнение към "222 любовни лекарски истории", и "Небесното избухване" - справочник по здравна, любовна и сексуална култура. Самият той е баща на четири деца (от един брак) и дядо на пет внучета. С д-р Тотко Найденов разговаряме за любовта в най-женския месец от годината - март.

- В предговора на една от книгите ти покойният вече проф. Марко Семов те нарече "нашия роден и самобитен Кронин". Откъде черпиш сюжети за любовните си разкази?

- Всички са абсолютно достоверни. Наблюдавал съм ги като лекар - случвали са се пред очите ми: на колеги и пациенти; други са ми били разказани от тях или от медицински сестри и шофьори на линейки (нашите медицински шофьори са много наблюдателни и приказливи). Само понякога съм се намесвал в повествованието с по някоя художествена измислица, за да ги белетризирам чрез литературната поанта и да станат, както подобава, къси разкази (това го е забелязал и Марко Семов), а не само набързо изсипани случки, без смисъл и поука за читателя.

- Какво е за тебе любовта?

- Любовта е най-великото човешко чувство, без което няма нито пълноценно физическо и психично здраве, нито живот! В твоя малък, личен, принадлежащ само на теб свят, микрокосмос, съществуват най-съкровени ценности: егото, хлябът, подслонът, децата, създадени и отгледани с толкова труд и лишения. И над всички тях грее Любовта. Докато човек изпитва любов и прави секс, живее. Спре ли - да си пише завещанието. Тогава вече си е направо умрял, физически или духовно (което е почти същото). Нека да напомня една китайска поговорка: "Тайната за дълголетието е да ядеш наполовина, да се разхождаш двойно, да се смееш тройно и да обичаш безкрайно!" Безспорно в действието "да обичаш" влиза и сексът. А една родопска поговорка гласи: "Давай на душата си всичко, което ти поиска, защото ще дойде време да не ти иска нищо..."

- Винаги свързваш любовта със секса. Толкова ли е важен той?

- Господ Бог ни е дал любовта, а едновременно с нея - и секса, най-висшата форма на човешкото общуване, който е най-сигурното и мощно средство за укрепване на здравето, удължаване на живота и отдалечаване на старостта и смъртта. Само че го правете без рискове за себе си и своите партньори! Убеден съм, че здравната, любовна и сексуална култура са неотменна част от интелекта и начина на живот. Нямаш ли ги тях, дори и да си с 2 висши образования и да знаеш 3-4 езика, си невежа и ще преминеш през живота неподготвен, без особена полза за себе си и обществото.

- По какъв начин любовта и сексът укрепват здравето?

- Неотдавна бе публикувано интересно многогодишно изследване на учени от университета в Дейвис, Калифорния, върху ползите от любовта. Доказано бе, че тя действа и като наркотик (мозъкът освобождава необичайно голямо количество от вещества като адреналин, норадреналин, допамин и окситоцин, които поотделно и особено вкупом причиняват усещане на еуфория). Либидото е свързано с онези зони на мозъка, които контролират жаждата и глада (т.е. то е физиологично), докато любовта активизира участъците, свързани с пристрастия като наркомания. Любовта е освен това и естествено болкоуспокояващо благодарение най-вече на окситоцина. Взаимното влюбване синхронизира сърцебиенето (като по-често сърцата на жените се нагаждат към ритъма на мъжкото сърце). "Синдромът на разбитото сърце" отдавна вече е реално призната диагноза; стресът от раздялата или узнатата изневяра може да е толкова драматичен, че да засегне не само коронариите, но и самия миокард (сърдечния мускул). Този синдром се изразява в познатото на повечето хора неравномерно сърцебиене (аритмия, екстрасистоли, "прескачане"), затруднено дишане и болка зад гръдната кост, което не само наподобява, но може дори да докара до инфаркт. Един съвет: вслушвай се в работата на сърцето и белите си дробове: задъхваш ли се, получаваш ли ускорено дишане и сърцебиене по време на секс - знай, че те са признак за недостатъчност на тези органи, сигнал за повишено внимание. Да не говорим за еректилната дисфункция, още повече за липсата на ерекция; тези състояния с право предизвикват тревога у мъжете с достойнство.

- Има ли българинът достатъчно добра сексуална култура?

- Измъчвам се, като видя колко много са сексуално предаваните болести и абортите по желание у нас - всичко това недвусмислено говори за липса на любовна и сексуална култура у значима част от българските мъже, които не знаят (а вероятно и не искат) да правят качествен и безопасен секс. Любовта трябва да бъде консумирана (простете за грубия пазарен израз) не лакомо, с примляскване и уригване, като прасе, до пръсване на търбуха, и не с лигаво преживяне, като крава, а бавно и продължително, наслаждавайки се на всяка минута, в която е наша и ни принадлежи. Както и ние - на нея! Дано обаче да е взаимна. Иначе, ако не е споделена, любовта е мъчение, понякога и проклятие, защото може да те разстрои и дори убие - както психически, така и телесно.

 

И още...

Искали Иван Ласкин в политиката

Галина Маринова донесе олимпийско злато на САЩ

Животът на Кристиан Диор е осеян с любовни огорчения

Щерката на Елена Петрова я ревнува от екранните й деца

Волен Сидеров се готви за сватба

Софи Маринова си направи тест за бременност

Калин Терзийски скоро щял да мре

Дара е частна ученичка

Мариана Попова се разделила кротко с мъжа си

Жената на Дичо се вихри в MasterChef

Скарлет Йохансон най-после се развежда

Амбър Хърд не крие връзката си с милиардера Илон Маск

Принц Хари отиде на сватба с Меган Маркъл

Йоко Оно иска да се помири с бившите бийтълси

Война на световете е погубила предците ни

Откриват рак на устата, преди да се е проявил

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В „ЖЪЛТ ТРУД“ ОТ 15 МАРТ!

Коментари

Задължително поле