Игор Додон: Представителството на НАТО в Молдова ще бъде закрито след изборите

Игор Додон

Президентът на Молдова Игор Додон е заявил, че има представителството на НАТО, открито през 2017, може да бъде закрито след парламентарните избори в страната, предава TACC.

„Има голяма вероятност след парламентарните избори в страната в края на годината офиса на алианса да бъде закрит“, казва Додон пред вестник „Известия“, цитиран от агенцията.

Президентът за пореден път напомня, че винаги е бил против разкриването на представителство на НАТО в Молдова. По негово мнение офисът е открит, за да влияе на молдовското общество по въпроса за задълбочаването на контактите с НАТО.

По данни на социологическите проучвания болшинството граждани на Молдова са против приемането на страната в НАТО. Към момента страната си сътрудничи с НАТО в рамките на индивидуален план за партньорство. Съгласно конституцията от 1994 година страна та е неутрална, но управляващата в момента коалиция счита за необходимо да подобри взаимодействието на страната с НАТО и затова през 2017 година е открила бюро за връзка с алианса в Кишинеу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа