На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Играта с евтините лекарства на Марешки В разследване по БНТ Валя Ахчиева разкри как се ощетяват болните у нас

Какво показва ревизията на фирмата за паралелен износ на скъпоструващи лекарства

Една сграда в Западната промишлена зона на Велико Търново е приютила два склада за лекарства. Единият е на фирмата „Фармнет” АД – вносител на лекарства и доставчик на аптеки „Марешки”, а другият склад е на фирмата „Трейднет България” ЕООД – износител на лекарствени продукти.

Тече разследването на предаването „Открито” по БНТ и заснетите кадри с дрон ясно показват, че сградата е една, а входът е един, заедно с товарните рампи – една по-голяма и една малка. И Валя Ахчиева търси втори вход за втория склад. Но… не намира такъв. Намира само персонал и магистър-фармацевт на фирмата дистрибутор „Фармнет”, на която представляващ е Веска Марешка – 73-годишната певица на стари градски песни и майка на Веселин Марешки – депутат от ПП „Воля” и зам.-председател на Народното събрание.

Втората фирма – „Трейднет България”, е била собственост на Веска Марешка до 2012 година, но тогава Веска я продава на рускинята Нина Василевна Катченко. Тя е от град Дубовка край Волгоград. Нина Василевна е и представляващ на фирмата, но тя упълномощава Веска Марешка да я представлява пред българските държавни институции.

Според Решение на КЗК от декември 2016 година фирмата „Трейднет България” е една от фирмите, които осъществяват паралелен износ на лекарства, платени от здравната каса.

Износ за 5 милиона лева

В разследването на Валя Ахчиева с документи се доказва как само през първите 3 месеца на тази година фирмата на Нина Василевна – гражданка на Руската федерация и с пълномощник Веска Марешка, прави износ на скъпоструващи лекарства за над 5 милиона лева за европейските държави Румъния, Англия, Германия и Чехия. Сред тези лекарства има и такива, които се заплащат от НЗОК – напълно или частично, и са предназначени за болни от тежки болести.

Друг документ доказва, че за първите 3 месеца фирмата вносител на такива лекарства „Фармнет” е продала на „Трейднет България” лекарствени продукти на стойност близо 3 милиона лева.

В интервю за „Открито” подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров обяви, че всяка година скъпоструващи лекарства за над 300-400 милиона лева се изнасят от България за други европейски държави. Законът разрешава паралелния износ, но всъщност той създава проблем, защото болните в България остават без достъп до лечение с тези лекарства. И периодично те липсват в аптеките.

Освен това тези лекарства се внасят в България на цени за България, които са в пъти по-евтини от цените в Европа. Така някой чрез реекспортправи огромни печалби за сметка на болните. Някои лекарства са животоспасяващи за тях.

Затова тази сграда в Западната промишлена зона на Велико Търново, приютила два склада по документи, е много важен възел, който би разплел схемата на паралелния износ на скъпи лекарства.

Ощетените

Но нито един компетентен орган в България не е установил досега кой как внася и изнася, колко печели и как се ощетяват болните?

След като никой в тази сграда не посочи на Ахчиева втория вход за втория склад, тя сигнализирала ИАЛ. Оттам отишли мълниеносно на проверка във Велико Търново в склада на фирмата износител „Трейднет България”. И инспекторите на ИАЛ установяват, че на вратата на склада виси огромен катинар. Така и не намерили кой да отключи на компетентния контролен орган склада за лекарства. Не открили и отговарящия магистър-фармацевт Бистра Бенкина-Георгиева, която по смисъла на закона е длъжна да контролира всичко около склада с лекарствата. Изумлението на проверяващите от ИАЛ достигнало връхната си точка, когато магистър-фармацевтът на „Фармнет” АД Ивайло Костов заявил, че от началото на годината – януари-февруари, до сега не е виждал Бистра Бенкина да идва на работа.

Заключен с катинар склад и фармацевт, който не идва на работа!

Празният склад

Проверяващите от ИАЛ успели да направят снимки на склада… през процепите на вратата с катинара. И тези снимки бяха показани в предаването „Открито”. На тях се вижда, че складът… е празен!

Валя Ахчиева попита: За какво служи този склад – само за счетоводно префактуриране ли? Каква е тази фирма „Трейднет България” – една куха фирма за огромни обороти на скъпоструващи лекарства за паралелен износ ли? Компетентните органи отдавна трябваше да са отговорили на този въпрос.

Интрига на втори план се заформи в това разследване на БНТ. В интервю директорът на дирекция „Контрол” на НАП Васил Панов най-напред каза, че правели ревизия на фирмата „Трейднет България”, защото били открили порочни практики в дейността й, но ревизията не можела да приключи, защото данъчните инспектори не можели да връчат документи на представляващия на фирмата. На въпрос на Ахчиева – търсихте ли Нина Василевна от Дубовка или упълномощената Веска Марешка, Панов отговори, че никого не са намерили.

Игра на криеница

Тогава Ахчиева подгони Веселин Марешки в Народното събрание с новината, че данъчните власти не можели да открият майка му. Марешки направи грешен ход и се скри в мъжката тоалетна на парламента. Това пък даде възможност на Ахчиева да го причака отново и пак да го сгащи с въпроса – защо сградата във Велико Търново няма два входа за двата склада. Марешки нищо не отговори, но вече излязъл от тоалетната, явно изглеждаше много притеснен и с наведена глава.

Но след това от НАП дадоха второ интервю. Васил Панов съобщи, че бил сгрешил и че не Веска Марешка не можели да намерят, а някакви други, които били свързани с насрещните проверки. На зададен въпрос на Ахчиева Панов потвърди, че и двете фирми – и „Фармнет” и „Трейднет България”, изпращат счетоводни документи на НАП от един и същи айпи адрес.

Забуксувалата ревизия

А от източници на вестник „Труд” стана ясно, че въпросната забуксувала ревизия на фирмата „Трейднет България” била свързана с предишен неин период, когато тя е снабдявала с лекарства и аптеки „Марешки”. Данъчните открили, че не бил плащан ДДС на отстъпката на лекарствата, заради която лекарствата в аптеки „Марешки” са с по-ниски цени. И затова начислили суми за плащане. Но насрещните проверки и ревизията се точат и не могат да приключат и до днес.

 

Горчив привкус

От това разследване остава един горчив привкус – как тихомълком у нас се променят закони, наредби и дори цял текст, свързан с контрола на ИАЛ, бил обявен за противоконституционен. И всичко това обезсилва контрола на скъпоструващите и животоспасяващи лекарства.

А улеснява търговията с тях и печалбата за сметка на болните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Изпълнителната агенция по лекарствата пак ни лук яли, ни лук мирисали. Колко мило.

 2. И само Марешки се занимава с лекарства?Яхниева пак изпълнява поръчки на червените боклуци.,национал-социалисти.

 3. Докато имя добитък който да гласува за такива като Марешки и Мутрата няма какво да се жалвате.

 4. Най добре е да няма марешки и да си плащаме пп скъпи лекарства и много по скъпи горива.що за пропаднал нация сме,той да не печели,но ние да сме си жалки

 5. Лекарствата се внасят от търговците на едро и после се изнасят в други страни,което не е престъпление.Отстъпката в цените за БГ се поемат от производителите,а не от държавата! А касата плаща,когато болният с рецепта си купи лекарството и не се източва при износа на лекарства!

  1. А какво ще купи болния, като лекарството вече е изнесено и го няма, бе „аз“?

   1. А какво е виновен някой, ако се възползва от ситуация, която не е незаконна? Ако не е Марешки, ще е някой друг, който не се казва Марешки.
    /и от поста, моля да не се прави извод, че съм защитник някому/

 6. ИАЛ първо търсили Веска Марешка и не я намерили, но след излизането на Марешки от тоалетната казали, че не са я търсили. Герб се опитват да спасят патерицата си Марешки.

 7. Няма как да се открие склад за лекарствени средства или дори медицински изделия, без ИАЛ да отиде на проверка. Това се случва само когато има високопоставени лица зад фирмата, която ги открива. Обикновено политици. От личен опит го пиша, виждала съм как става.

 8. Не се сърдете на Магарешки, на Оня от Ловеч, Оня от Бургас или София. Валя да не се прави на ощипана учителка. Досегашните управници / юристи / създадоха тези закони за да могат да грабят. Който може практикува врътката, който не може – злобее. Навсякъде е така, и при горивата и при машините, хранита и природните богатства. И винаги има лица дето не са на хранилката и гледат в канчето на другия. Лошото е , че има една прослойка мошенници, които изготвят законите и се гаврят с тях години на ред и лапат народна пара без нищо да произвеждат. Имат наглостта даже да се самоназовават : ВЛАСТ ? Независимата Съдебна Власт – сочена от всички институции в Европа, САЩ и къде ли не като винивници за „просперитета“ на България.

 9. Хрън-мрън …
  Защо целия бизнес с лекарствата е концентриран в ръцете на 3-4ма души ? Защо нямаме голямо производствто ? Защо имам регулации, които никой не спазва ? Защо никой не му пука за тая работа ? Хората търгуват с лекарства, държат цялата власт в себе си, недопускайки външен човек, да припари до този бизнес. Никой не се оплаква и сме в много, ама много лошо положение. Естествено, че ще правят каквто си искат, според бизнес интересите им. Ако тези интереси са в разрез с тези на хората … ами жалко за хората.

 10. Казват,че аптеки“Марешки“се зареждат с лекарства с изтичащ срок на годност от държавния резерв и им слагат нова дата за годност.Това няма как да стане,ако в схемата няма замесени лица от високите етажи на властта и това се прави от години.Дали е вярно?

 11. Из книгата „Срещи с Буров“ на Михаил Топалов-Памукчиев.
  Българинът, като му дадеш много пари или много ядене, се забравя.
  Народът винаги си е добър и е стадо овце. Няма защо да го крием. Той пасе, той дава вълна, кожи, мляко, агънца,,,, 😀

 12. Е малоумен да си се вижда, че това е политически мотивирана атака т.е. Марешки пречи по някакъв начин на истинските крадци. Марешки бил ‘крадец’, Гриша Ганчев бил ‘разбойник’ а кой друг си е мръднал пръста за народа? Всички са крадци и разбойници, ама тези които поне малко връщат на народа и мислят за него са ми много по-мили и драги от останалата сган. Тази атака май ще има обратен ефект ми се вижда на мен.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.