Игра на кабинети след протестите

Снимка: Пламен Стоименов
Депутатите даже започнаха да коментират дискретно евентуален срок за подаване на оставка на кабинета - до 22 юли.

Трудно може да се намали напрежението, улицата избута експертите

Дните за оставката били до 22 юли 

Tри варианта за излизане от напрегната ситуация с протестите и войната между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 се обсъждат в момента в основните партийни централи. Политическите функционери и анализатори стартираха играта на кабинети - смяна на министри в настоящия кабинет „Борисов 3”, съставяне на ново, но експертно правителство в рамките на 44-то Народно събрание и предсрочни избори. 

Последните обаче минават през служебен кабинет, съставен и назначен от президента Румен Радев. Точно държавният глава направи няколко безпрецедентни изявления от седмица насам: „Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор”.

Първият и вторият вариант - за ремонт на кабинета или експретно правителство, вече са почти изчерпани, трудно може да се отиграе намаляване на напрежението само с обновяване на състава на министри от ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, признаха пред „Труд” неофициално от „Обединени патриоти”. 

На последния Коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП в началото на седмицата почти отпаднал и вариант 2 - за ново, експертно правителство в рамките на този парламент. „Улицата избута към момента експертите”, лаконично коментираха депутати от управляващото мнозинство. И двете формации са категорични, че само ГЕРБ трябва да е носител на мандат, тъй като е най-голямата парламентарна сила. А естествено било, че пак Борисов може да е министър-предедател. Патриотите не одобрявали резервен вариант с нов премиер Томислав Дончев. Идеята за Дончев не допадала и на голяма част от депутатите от ГЕРБ, които естествено припознават за лидер само Борисов.

От ДПС вече са дали ясен знак, че няма да допуснат втори път съставяне на кабинет с участие на патриотите, които от Движението наричат националисти.

БСП е втората по големина парламентарна група, но заради разцеплението около избора на нов председател, червените не може да се включат в парламентарната аритметика, признават и самите те. А мандатоносител Веселин Марешки било „несериозно”. Социалистите дори внесоха втори вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3” на тема корупция, с което вотовете им на недоверие в този парламент стават общо 5.

Предварителните нагласи са, че вотът на недоверие ще е неуспешен, защото парламентарната група на БСП е разцепена от вътрешни боричкания и скандали, а социалистите са изпаднали в изолация в сегашното Народно събрание.

В парламента се коментираше под сурдинка и евентуалната дата за оставка на правителството - до 22 юли. Борисов трябва да участва в извънредното заседание на европейските лидери в Брюксел на 17-18 юли, което е първото на живо след началото на епидемията от коронавирус. На този Европейски съвет държавите членки трябва да решат плана за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19, и новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Ход с дамата 

Спрягат Даниела Бобева за служебен премиер

Стигне ли се до оставка на правителството, невъзможност за формиране на ново в рамките на този парламент, на ход е Румен Радев. Президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори в срока по чл. 64, ал. 3 от Конституцията, а именно - най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния парламент.

Според отлично информирани източници на „Труд”, най-удачен вариант към момента за служебен премиер е проф. Даниела Бобева - икономист и финансист, в момента преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Тя вече е била министър в служебно правителство - това на Стефан Софиянски и е била съучредител на неговата партия Съюз на свободните демократи. Бобева бе и вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

Днес една от най-големите маркетингови и консултантски компании в света IHS Global Insight обяви в своя прогноза, че вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко Борисов ще прави всичко възможно да държи ГЕРБ начело на властта поне до края на годината, а вероятно и до март 2021 г., когато би трябвало да се проведат редовни парламентарни избори. Анализът бе публикуван в Дневник и в „Епицентър”: очакванията са - при продължаване на протестите няколко седмици - да има отмяна или отлагане на някои политически решения и оставки на министри, което да продължи в следващите 6 месеца.

В резиденция „Бояна” пред посланиците на ЕС и Швейцария

Президентът заговори за промяна в Конституцията

Протестиращите са гарант на демокрацията

Президентът Румен Радев заговори за промяна в Конституцията на работна среща с посланиците на държавите членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се проведе в резиденция „Бояна”. 
В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, отбелязаха от прессекретариата на „Дон­ду­ков” 2. Държавният глава подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел. „Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната”, подчерта президентът. Румен Радев добави, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.
Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители.

В 18,05 часа Радев направи ново обръщение и отново се обяви за оставка на правителството и главния прокурор.

Коментари

Задължително поле