Идват повече спа туристи след масирана реклама

7 нови специализирани маршрута изготвя ресорното министерство

Ръст на спа туристи очакваме през следващите няколко години, след като бъдат изготвени и промотирани новите 7 спа, бланео и уелнес маршрути, които се подготвят от Министерство на туризма в партньорство с общините в България, експерти и партньори от бранша. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи новите дестинации пред бизнеса в Сандански.

Това е първата от поредицата обществени обсъждания на маршрутите, организирани съвместно от ведомството и в. “Труд”. Обектите, включени в маршрутите, трябва да бъдат определени до септември-октомври, обясни министърът. След това те ще бъдат представени на големите международни туроператори, с които си партнира Министерство на туризма, така че да бъдат предложени на клиентите в Европа и света, които имат интерес към подобен тип ваканция, обясни Ангелкова. Освен това промотирането на маршрутите ще бъде включено в рекламните кампании на ведомството както по световните телевизии, така и в онлайн пространството. Финализира се и обществената поръчка за доразработване на националния туристически портал на страната ни, в който също се акцентира върху новите спа маршрути. След изготвянето на културно-историческите маршрути от ведомството, част от обектите, които са социализирани и чиито посетители могат да се проследят, са увеличили клиентите си с до 80%, заяви Ангелкова.

09_1_192027

На всички е известно, че страната ни е много богата на минерална вода, но за съжаление е ясно и, че не всички извори се използват ефективно, обясни министърът. В същото време 90% от минералните ни води са подходящи за лечение и профилактика на различен вид заболявания, обясни Ангелкова. С изготвяне на новите спа маршрути се цели да се развие туризмът и във вътрешността на страната, да се увеличи продължителността на сезоните и да се подпомогне превръщането на България в целогодишна дестинация, обясни Ангелкова. Тя не пропусна да спомене, че за тази идея е работила съвместно и с покойния председател на Българския съюз на балнеология и спа Стефан Шарлопов. Паметта на бизнесмена, който бе основен радетел за развитие на спа туризма у нас и в частност на Сандански, бе почетена по време на форума с едноминутно мълчание.

Кметът на Сандански Кирил Котев:

Идеята е от полза

и за общините

С Министерство на туризма работим добре заедно и в една посока. Ведомството има пълната ни подкрепа за разработване на 7-те спа маршрута, защото това е и от наша полза. Това каза кметът на Сандански Кирил Котев. “Вече виждаме и първите резултати, но трябва време за постигане на набелязаните цели. С включването на Сандански и други обекти от региона в 7-те нови спа маршрута се надяваме и да привлечем нови туристи. Към момента 70% от гостите на Сандански са българи, които всъщност са и най-добрите ни туристи. Но с допълнително промотиране можем да върнем и скандинавските туристи, които преди десетилетия бяха чести гости в Сандански”, обясни Котев.

Акцентират на обектите с лиценз

Страната ни е

богата на качествени минерални води

При изготвянето на новите спа маршрути ще се акцентира върху обектите, които са отговорили на условията за получаване на спа, балнео или уелнес лиценз. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обществено обсъждане на новите дестинации, организирано от ръководеното от нея ведомство и в. “Труд”. “Върху тях трябва да се фокусира и рекламата, тъй като те отговарят на законните изисквания и предлагат качествен продукт. Инвестицията в качествен медицински и рехабилитационен обект не е малка и се радваме, че е помислено и за бизнеса, който следва правилата”, категорична бе Емел Пръкова, представител на спа хотели в Огняново и Гоце Делчев.

Страната ни е богата на качествени минерални води, а по-голямата част от тях отговарят на изискванията на европейските здравни каси. И ние трябва да направим всичко възможно в партньорство с бизнеса и общините, за да се възползваме от този факт, категорична бе Ангелкова. Качествата на минералната вода в Сандански са по-добри отколкото тези в Мъртво море, обясни министърът. И допълни, че изготвянето на новите 7 спа маршрута цели именно да се направят подобни факти известни и зад граница.

Мнения

за идеята

Станимир Станков:

Заедно сме

силни

Благодаря на Министерство на туризма, че даде тази възможност да работим заедно. Това заяви Станимир Станков, председател на Националната асоциация на спа и уелнес туризъм. Когато сме заедно, тогава сме силни. Природата, която има в страната ни, може да ни превърне в дестинация номер 1 не само в Европа, но и в света, категоричен беше той.

 

Румен Калайджиев:

Природата може да носи приходи

Не бива да допускаме хиляди тонове минерална вода да изтича в деретата. Нужно е Министерство на туризма да образова кметовете за това колко важен е този ресурс и как може да носи приходи на общината. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Румен Калайджиев. Приветстваме идеята да се акцентира върху културни и спа маршрути и да се промотират те.

 

Д-р Таня Ангелова:

Балнеотуризмът е богатство,

което трябва

да оценим

Балнеотуризмът е богатство, което трябва да оценим и да рекламираме, защото това е шансът ни за целогодишна дестинация. Това заяви експертът към БУБСПА и част от работната група, изготвила спа маршрутите д-р Таня Ангелова. Ако съумеем да направим това, държавата може да спечели много икономически, категорична бе тя. “От основаването на Българската спа и балнео асоциация покойният председател на организацията Стефан Шарлопов и екипът му имат идея да се борят с фалшивите спа центрове, които не отговарят на условията. Негова идея беше и да превърнем страната в целогодишна дестинация именно с промотиране на спа и балнеотуризма”, заяви още Ангелова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика