Идея на икономисти: Нулев данък за влогове и реинвестирана печалба

Никола Филипов

Минимални заплати по региони

Да бъде премахнат данъкът върху лихвите по банковите влогове и данъкът върху дивидентите. Това са част от идеите, включени в Стратегия за дългосрочен ускорен растеж на българската икономика, която беше представена от Съвета по икономически и публични политики (СИПП), в който влизат икономисти с десни убеждения - Петър Чобанов, Владимир Сиркаров, Никола Филипов, Михаил Кръстев и Кузман Илиев. Експертите предлагат стратегия за развитие в 11 точки.

Една от идеите на икономистите е въвеждане на нулев данък върху корпоративната печалба, реинвестирана в дълготрайни материални активи. Това е ключова мярка за икономически ръст, каза Никола Филипов. Според него реализирането на идеята ще доведе до акумулиране на нов капитал. “Новият капитал прави всяко производство по-конкурентоспособно на международните пазари и производителността на труда по-висока, а производителността на труда прави доходите по-високи”, мотивира предложението Никола Филипов.

Намаляване на данъка върху общия доход на едноличните търговци от 15% на 10%, премахване на данък “уикенд” и вдигане на прага за задължителна регистрация по ДДС са част от идеите на икономистите. Тези мерки ще бъдат стимул за изсветляване на приходи и повишаване на събираемостта, пише в стратегията.

Друга идея на икономистите е преминаване към диференцирана минимална заплата по професии и региони. “Негативният ефект върху фиска ще бъде компенсиран многократно през ръста в крайното потребление и допълнителното изсветляване на икономиката”, пишат от СИПП. Икономистите посочват, че плоският данък трябва да бъде запазен, като казват, че няма логика да се увеличи данъчното облагане на хората с по-високи доходи, когато капиталът и работещите в една страна са недостатъчни, какъвто е случаят в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика