Иде ли новата студена война

Затопляне на отношенията скоро не се очаква

Неоконсерваторите в САЩ, изпитващи носталгия по Студената война, може да се опитат да възстановят влиянието си около идеята за нова студена война против постимперската федерация на Владимир Путин.

Подобно на твърдението за руската намеса в изборите през 2016 г., което служи за оправдание на провала на Клинтън, предполагаемият глобален идеологически заговор на Русия сваля от центристкия истаблишмънт в САЩ и Европа отговорността за сегашния трансатлантически, популистки бунт срещу неолибералната търговия и имиграционната политика.

На западните дисиденти, отхвърлящите неолибералния консенсус на дясно- и лявоцентристките партии, се внушава, че за влошаване на вътрешната ситуация не е виновна властта. А те са жертви на лъжите на Русия и нейните агенти. Днес много от тези партии интерпретират вътрешните популистки движения така, както десните интерпретираха движението за защита на гражданските права в САЩ през ХХ век. Тоест като заговор, зад който стои Москва. Разбира се, по някое време този шум ще утихне. След 10 години сегашната руска заплаха може би ще ни се струва като някаква временна загуба на разсъдъка. С времето може би президентът Тръмп или неговият приемник ще направи избор в полза на деескалирането на втората студена война и ще започне процес на  разведряване, в духа на епохата на Никсън.

Обаче отчитайки факта, че Демократическата партия и голямата част от представителите  на американския външнополитически истаблишмънт печелят от раздухването на руската заплаха, едва ли можем да очакваме в близко време затопляне на отношенията.

Коментари

Задължително поле