Иде седмица със студ, по планините и сняг

Силен вятър със скорост 14-19 м/сек (50-69 км/ч) или с пориви до 24 м/сек, което е 90 км/ч нанесе щети в много региони на страната. На места вятърът достигаше до 115-120 км/ч или 32-34 м/сек, което е ураганни стойности. Предупрежденията за бурен вятър продължиха през целия ден в неделя, а за понеделник също са в сила препоръките за повишено внимание.

След ураганите температурите падат с 15-20 градуса, вятърът се усилва от вторник

Изпратиха щормово предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав

Нова хладна вълна от сряда

Студена ще е тази седмица с минимални температури около 4-6 градуса, а максималните ще са около 20-23 градуса, съобщи специално за “Труд” синоптикът Петър Янков от TVMET. Още през нощта във вторник вятърът отново ще се усили и прогнозите са за нови валежи. Ураганните ветрове през уикенда донесоха захлаждане и температурите в цялата страна са паднали с 15-20 градуса - от 30-32 градуса в петък, само за ден термометрите отчетоха 15 градуса максимални температури в Западна България.

В понеделник ще е хладно, без валежи, а температурите от 19 до 24 градуса. Във вторник от запад ще се заоблачава, В Рила и в Пирин ще превали дъжд и сняг. В сряда нова хладна вълна ще донесе дъждове и чувствително понижение на дневните температури у нас. Над 2000 м надморска височина ще вали мокър сняг. Значителни по количество ще бъдат валежите в източната половина от страната. В четвъртък ще се задържи хладно за сезона с температури от 14 до 21 градуса и превалявания в страната, по-съществени в източните райони. В петък ще превалява в Източната половина от страната и слабо ще се повишат температурите. В събота и в неделя ще има повече слънце и дневни температури от 20 до 25 градуса.

От хидрометеорологичната станция в Русе съобщиха в неделя, че скоростта на вятъра е достигала над 120 км/час, а в ранния следобед е намаляла до около 100 км/час. Отправено е щормово предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав.

Бурята създаде проблеми и в Шуменско, където замереният вятър бе 72 км/ч., съобщиха за “Труд” от метеорологичната станция в града. Има отнесени пътни знаци, без вода останаха части от Шумен и села, тъй като беше прекъснато електрозахранването към помпените станции.

Климатологът проф. Георги Рачев пред “Труд”: Сприя нанесе щетите, бурите бяха брутални

Седмицата ще е студена

В челото на купесто-дъждовния облак, който се движеше практически от югозапад на североизток в събота, се формира така наречената “Сприя”. Сприя е много силен, “падащ” вятър в челото на купесто-дъждовен облак. Това е неориентиран, много силен и буквално блъскащ вятър с много силни пориви. Тези облаци аз лично ги определям като мезо-клетка. Това е едно наименование, когато този купесто-дъждовен облак надхвърли нормалните си размери и стане още по-голям. Всичко е било съсредоточено на много малка ивица от сушата и след това се пренася бързо навътре в морето - и във Варна, и в Бургас.

Имаше видео, което наподобяваше водно торнадо в Бургаския залив. Когато тези процеси са брутални и много добре развити, винаги скоростта на вятъра достига своите експремни стойности - вятърът е достигнал и надминал 100 км/ч.

Няма нищо абнормално в нормалното време и тези бури бяха предсказани, макар и не в този брутален вид, в който се появиха особено в района на Поморие, Бургас. Това се случва винаги, когато има ясно изразен студен фронт, който вече повече от 24 часа е обхванал цялата страна. Топлият въздух се издигаше много бързо във височина, в резултат на което преди фронта и по линията на фронта се образуват на места няколко ядра от мощни купесто-дъждовни облаци. Те се развиха при температура от порядъка над 30 градуса. В района на Поморие и Бургас беше фантастичен ден за плаж с високи температури и на водата, и на въздуха и хората очаквано бяха край морето, но около 16,30 часа, с нахлуването на по-студен въздух се образуваха купесто-дъждовните облаци над сушата и при тази сравнително сложна география на Бургаския залив успяха да достигнат много големи размери.

Имаше видео, което наподобяваше водно торнадо в Бургаския залив. Когато тези процеси са брутални и много добре развити, винаги скоростта на вятъра достига своите екстремни стойности - вятърът е достигнал и надминал 100 км/ч. Дъждовете бяха символични, в районите са паднали около 20 л/кв. м. При такава синоптична обстановка е възможно да се наблюдават такива екстремни, брутални явления, струпани в много тесен ареал, на много тясна ивица. Ядрото на бурята е било и във вътрешността, а фактът, че дори стълбове с електропроводи са съборени означава, че вятърът е бил изключително брутален.

Вятърът, който наблюдавахме през почивните дни и ще наблюдаваме до понеделник на обяд, е нормалното нахлуване на студен въздух и който е причина за това срутване на температурите с повече от 10-15 градуса. Този студен въздух ще е причината за снеговалежите във високите части на планините през следващите дни. Те ще бъдат слаби, но седмицата ще е студена. На фона на 30 градуса преди дни, сега да имаме 15-17 градуса, си е захлаждане. От вторник ще нахлуе поредната порция свеж въздух и ще ни подсети отново за есента с минимални температури 5-10 градуса сутрин и максимални между 14 и 20 градуса. От събота ни очаква затопляне, дори в студена София температурите ще надминат 20 градуса, а в Пловдив - 25.

Метеорологът Петър Янков, пред “Труд”: Времето остава динамично, ще има интензивни валежи

Преминалият студен атмосферен фронт от запад на изток и мощните купесто-дъждовни области по Черноморието създадоха предпоставки за валежи и силен вятър.

Това са нормални явления при преминаване на студен атмосферен фронт, силният вятър се породи от тези облаци и северно от Поморие достигна до ураганни стойности над 33 м/сек или над 120 км/ч, което създаде проблеми в обществения живот - падане на стълбове, дървета.

През следващите дни времето ще се задържи динамично, във вторник в Рила и в Пирин следобед ще превали за кратко дъжд и сняг, а по-интензивни валежи ще има в сряда и в четвъртък, със значително понижение на температурите. Над 2000 метра надморска височина ще падне мокър сняг. Температурите ще са между 13 и 20 градуса с по-интензивни валежи до 30 литра на квадратен метър.

Морето повлече лодки и яхти

Ураганът смрази Бургаско и отнесе покриви

Електричеството спря

Повече от 400 дървета са изцяло изкоренени, в Поморие ураганът счупи стълбове.

Мария Кехайова,
ТРУД, Бургас

Изпотрошени прозорци, отнесени сенници, покривни конструкции буквално разорани от изкоренени дървета зелени площи, часове без електричество плюс преживян ужас от мощта на ураганната буря. Кметът на Бургас Димитър Николов следеше лично организацията и успокояваше пострадалите.

Сигналите за щети са повече от 550. 131 автомобила са пострадали от изкоренени дървета, паднали комини, от паднали билбордове. Повече от 400 дървета са изцяло изкоренени. Вчера все още нямаше електричество в два квартала и четири села. Аварийните екипи в Бургас разчистваха счупени прозорци, витрини, изкъртени мазилки и изолации на сгради.

През периода на вилнеещата буря в областния дежурен център са постъпили стотици сигнали - десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено бе и за паднал зад борда ветроходец.

Жена в к-с “Изгрев” е с порезни рани от счупени стъкла. Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били известно време застрашени от силните пориви на вятъра, но са били извадени на брега в добро състояние. Две жени от Поморие са приети в УМБАЛ с ниска саторация в следствие на инцидент в басейн в Поморие.

В Ченгене скеле рибарите са били за сафрид, но успели навреме да се приберат, защото не били много навътре в морето. Млад рибар и съпругата му били застрашени, но с помощта на опитните морски вълци, които ги наставлявали от брега, успели да се доберат до брега на Ченгене. “Момчето направи “Хавайско приставане”- това е да минеш през прибоя и да се добереш до сушата невредим. Затова, когато се влиза в морето трябват нож, хубава котва, заредени телефони. Тези неща са задължителни за безопасното плаване”, каза пред “Труд” кметът на селището Димитър Янчев-Брадата.

“През целия ми живот не съм виждал такова чудо”, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев. В града е обявено частично бедствено положение. Часове наред хората бяха без ток.

Наводнени са приземни етажи

Стихията събори дървета и отнесе слънчеви панели от покривите

Обилните валежи и паднали дървета блокираха движението по пътищата.

Светлана Василева
ТРУД, Благоевград

Силна буря и ураганен вятър причини сериозни щети в Гоце Делчев. Изкоренени са десетки дървета, прекъснати бяха електрически кабели и токът е спрял за часове. Има щети по инфраструктурата.

Най-пострадал е градският парк в града, където по време на бурята се е провеждал фермерски панаир. Чист късмет е, че няма ранени и пострадали, казват жители на града. Вятърът буквално е помлял временните скари, постройки и шатри. Дървета са паднали и затиснали масите, където преди това са седели хора, има и увредени автомобили. В града има блокове, чийто ламаринени покриви и слънчеви панели са отнесени. Има наводнени гаражи, приземни етажи, но до евакуация на хора не се е стигнало, казаха от общинската администрация.

Повалени дървета от бурята има и в Петрич и Сандански. Обилните валежи и паднали дървета са затруднили движението по пътищата. В неделя властите и хората отстраняваха щетите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения