Избили на сляпо козите и овцете в Странджанско

Паникьосани чиновници се престарали в овладяването на кризата

“Сирад” върнала само отрицателни проби

Френската лаборатория “Сирад” е върнала втората серия проби на България, които трябваше да потвърдят дали има или няма чума по овцете и козите. Те са отрицателни, като обхващат областите, за които имаше съмнения за заразата, потвърдиха от БАБХ за “Труд”.

Припомняме, че при първите партиди през юли, бяха констатирани 22 положителни проби, 10 съмнителни и 142 отрицателни проби от български животни. На сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) през юли бяха качени два документа от френската лаборатория с резултати от 13 кръвни проби и 1 носова натривка от 23 юни и с 466 кръвни проби, от които 174 са изследвани по спешност на 9 юли. От БАБХ коментираха, че част от останалите 281 проби са пристигнали, но не уточниха каква част точно. Не са оповестявали новината, тъй като нямало положителни резултати.

През цялото време, в което очаквахме развитие по темата, много ветеринари се съмняваха има ли чума по дребните преживни животни в районите, където бяха избити хиляди овце и кози, а много стопани останаха без препитание.

“Положителните проби означават зараза, само ако съответстват на клиничната картина, на инкубационния период или на аутопсията на болните животни. И трите фактора ги няма в случаите на избитите животни, тъй като в инкубационния период, който трае от 3 до 7 дни, трябваше да има бурно цъфтяща клинична картина и над 1000 овце и кози трябваше да са умрели от болестта и хиляди да са с ярки симптоми, видими за всеки”. Това каза за “Труд” ветеринарят Пламен Пасков. А по думите му умрелите животни са само избитите.

02-02-new-newБолестта чума по преживните животни преминава чрез липса на апетит, висока температура, поражения и изтичания от очите и носа и кървава диария. А такива ярки симптоми не са забелязани от стопани и фермери в местата, в които имаше масово избиване на стадата.

“При първите умрели две животни е имало аутопсия, като тя не е съответствала на характерните признаци на болестта. Тези животни са имали част от признаците на чумата, но само по тях не може да се постави диагноза и да се обяви зараза, защото те съответстват и на симптомите на други болести, в тази част незаразни или предадени чрез паразити”, заяви Пламен Пасков.

“Няма чума по овцете и козите”, категоричен бе той и допълни, че ако наистина имаше зараза, според протокола за действие и пакета от мерки, които прилагат Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), трябваше да бъдат избити само болните животни”, каза той. Но в Страджа се избиваше масово. Припомняме, че бившият министър на земеделието Мирослав Найденов коментира за “Труд”, че според него се работи на сляпо, като животните се избиват без да се знае какъв е щамът на болестта.

“Кръвните проби от животните могат да се изследват за няколко часа, а се бавят с дни”, коментира ветеринарят Пламен Пасков. “Само от Болярово до София са пътували с дни, показват документите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), а в режим на чума, възникват много въпроси – първо дали някой наистина е искал да направи проверки и дали наистина са спазени правилата за взимане, транспортиране и съхранение на пробите. Изпращането им до Франция също трае още няколко дни”, допълни той, а това е предпоставка за по-различно интерпретиране на резултатите. Самата лаборатория пише в свой документ, че дългото и хаотичното пътуване между лабораториите е деградирало едната проба.

 

Дамян Илиев, шеф на БАБХ: Надзорът не е преустановен

- Лабораторията във Франция изследва ли щама на вируса?

- Не изследват щама, а изследват епизацията на вируса, чрез която се уточнява произходът на заболяването. Например, ако в същото време има вирус на друго място, се проследява от там ли е тръгнала заразата.

- Кога ще получите останалите 281 резултата от първите изпратени 455?

Възможно е от тях доста вече да се проверени, но ние ще оповестим, ако имаме положителни проби, засега нямаме и затова не коментираме и не излиза никаква информация. Надзорът не е преустановен. Наложи се да увеличим зоната за взимане на проби от 10-километрова на 20-километрова. В момента имаме последни 8000 проби, заради които пишем писма до ЕС къде могат да бъдат изследвани. И на “Сирад” ще изпратим и те ще минат през същата процедура. По една или друга причина няма да имаме наши възможности за изследване.

- Фермерите, които не разрешаваха на ветеринарите да влязат във фермите им и да вземат проби, все още ли блокират достъпа до стадата си?

- Все още го правят, но според нашите нормативни документи, на Световната здравна организация и регламентите на ЕС вземането на втори проби по никакъв начин не е задължително, даже може да компрометира и да засили разпространяването на болестта, даже взимането на втора проба означава изчакване на резултатите.

 

От месеци

Фермери със забрана за продажба на месо и мляко

Все още няма информация кога ще падне забраната за продажба на месо и мляко. В началото на месеца недоволни животновъди блокираха пътя Елхово – Шарково с искания тя да бъде отменена. От БАБХ вдигат карантината само в определени ферми, докато останалите стопани остават без информация какво се случва. През цялото време те търпят загуби.

Относно обезщетенията за засегнатите фермери стана ясно, че 75% ще се изплатят от Европа, а останалите 25% ще дойдат от бюджета на държавата.

До момента Държавен фонд “Земеделие” e изплатил по помощта de minimis за общините в Ямболско и Бургаско обезщетения на 364 стопани. Според тях пари ще получат и останалите фермери, които подлежат на възбрана за реализиране на млечни и месни продукти извън ограничената зона.

 

Според научно становище

Липсват основни симптоми в някои от избитите стада

Според научното становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига още през месец юни при съмнение в една от фермите за поява на клинични признаци при 10 животни, свързани с болестта, “нито едно от животните не е имало диария, която е характерна за заболяването. Не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото.

Смъртността е била 0%. Направена е аутопсия на 1 животно”. Въпреки това на 28 юни около 300 животни в две ферми в село Кости, Бургас, са убити и загробени. Описано е още, че “при направената аутопсия, на ветеринарния лекар му е направило впечатление, че не е имало никакви гастроинтестинални промени. При убиването и загробването също не са установени характерните изменения или кръвоизлизиви в дебелите черва”. Отново в доклада е споменато, че “решение за прилагане на спешна ваксинация може да се вземе от заинтересованата държава членка след уведомяване на ЕК, при условия, че основните интереси на Общността не са засегнати”.

 

Труповете трябваше да се изгорят

Хищници може да са виновниците

Действията на БАБХ са били некомпетентни

Действията на БАБХ от ветеринарна гледна точка са били некомпетентни и непрофесионални и по-скоро са създали по-голям проблем, заяви ветеринарят Пламен Пасков.

“Избиването има смисъл само тогава, когато е в строго съответствие с пакета от мерки на агенцията и се убиват точно определени животни с клинична картина. Труповете трябва или да се изгорят или да се погребат по точно определен начин, не както в Странджа на 20-30 сантиметра в почвата, които само от гниенето през лятото, щяха да разнесат заразата”, допълни Пасков.

За метода “PCR” за изследване на пробите ветеринарят обясни, че хваща антителата в организма, но не определя какви са антителата – на заразено, ваксинирано или преболедувало и изградило имунитет животно”, уточни Пасков.

Той уточни, че овцете и козите, които са в контактната зона, е възможно да са пасли на места, на които хищници са разнесли части от изхвърлени турски животни. Тъй като Турция не е в ЕС, няма ограничения за ваксинация на животните, което означава, че това е един от възможните начини да се констатират антитела в някои от пробите от овце и кози.

При козите смъртността при заболяване е между 50-70%, тоест първите животни, които трябва да реагират на заразата би трябвало да са точно козите.

 

Чума няма

Отмениха карантината на две места в Пиринско

Светлана Василева,

"Труд", Благоевград

Отмениха карантината в две ферми в Пиринско, чиито стада бяха поставени в изолация, заради съмнения за чума. Животните в село Филипово и Мосомище не са заразени от чума, сочи официално съобщение на БАБХ.

Повторните проби от умрели животни в общините Банско и Гоце Делчев са открицателни.

От БАБХ обявиха, че изследванията са направени в специализирана лаборатория във френския град Монпелие. Симптоматиката на чумата е близка до тази на пневмонията, затова бяха взети проби, които бяха изследвани първо от българска лаборатория и повторени във Франция, което изисква време, уточняват от агенцията

Животните нямаха право да напускат оборите и да пасат на открито, а от стопанствата не можеше да се изнася мляко и месо. Стадата бяха под ежедневно наблюдение от ветеринарните лекари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България