Изборите на 2.04, парламент до 3.02

ЦИК може да се справи с провеждането на изборите във всеки срок, в който се насрочи предсрочният парламентарен вот, бяха категорични на срещата при Румен Радев представителите на ръководството на ЦИК.

Президентът настоявал за приемане на промените в НПК и Закона за съдебната власт

Имаме готовност да обезпечим вот на 2 април, обяви в НС Камелия Нейкова

На ръба на Конституцията

Предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април, а 48-ото Народно събрание ще бъде разпуснато на 3 февруари, обяви снощи пред Централния Военен клуб в София президентът Румен Радев, след като цял ден в кулоарите на парламента депутати от различни парламентарни групи коментираха как държавният глава започва да бави указите за края на 48-ото НС и датата за вота.

“Президентът Румен Радев се опитва да забави изборите, използвайки като претекст готовността на ЦИК за провеждането им, в опит да се приемат окончателно спорните поправки в НК и Закона за съдебната власт”, коментираха пред “Труд news” народни представители с дълъг парламентарен стаж. Юристи припомниха, че професионалната гилдия многократно е предупредила, как новите текстове нарушават конституцията. Повод за острите коментари стана и по-ранно твърдение на Радев, че е поканил “Централната избирателна комисия (ЦИК) да даде повече информация за готовността им за организация и провеждане на изборите”. “На базата на тази информация ще взема решение за датата на изборите”, заяви преди срещата с ЦИК държавният глава.

Народни представители бяха категорични, че подобно състояние на парламента, когато депутатите продължават да заседават и след провала на третия мандат за съставяне на правителство, е на ръба на Конституцията, тъй като според основния закон Народното събрание следва да се разпусне и да се насрочат нови избори. В часовете преди срещата на Радев с ЦИК, от ГЕРБ поискаха изслушване на шефката на ЦИК в парламента, за да чуят от нея кога е реалистично комисията да има готовност за провеждане на изборите. Министри в предишни правителства коментираха в кулоарите, че е несериозно да се говори как държавата не може да организира избори на определена дата и бяха категорични, че ако има проблем, то е изцяло политически, имайки предвид нагласите на Румен Радев да остави да работи парламента извън конституционната му роля след връщането на третия мандат от БСП.

ЦИК ще бъде напълно готова с логистичното осигуряване на хартия за машинно гласуване и изборния процес за избори на 2 април тази година, заяви председателката на ЦИК Камелия Нейкова от трибуната на парламента. Ако вотът бъде насрочен по-рано, то машинно гласуване няма да има. Причината е липсата на защитена хартия, която ще пристигне по-късно. Нейкова припомни, че законът определя печатницата на БНБ като доставчик на защитена хартия за гласуване, за отпечатване на бюлетини за машинно гласуване.

“Печатницата на БНБ предостави на ЦИК три варианта на защита за целите на експеримента, който проведохме във вчерашния ден и мисля, че вече има съобщение за резултатите от този експеримент. Бих казала, че експериментът беше проведен успешно. Експериментът беше проведен от членовете на ЦИК. Трите вида хартия с различна защита и визия на гърба, тъй като такава е необходимо да има, както е имало досега, бяха поставени на три различни машини за гласуване, като на машините за гласуване беше инсталирана демо версия за избори на народни представители, използвахме тази от 2 октомври. И трите машини работиха през целия ден, така че да бъдем почти в реална среда с гласуване, като гласуването беше произвеждано в качеството на избиратели от членовете на ЦИК”, обясни още Камелия Нейкова. Тя увери, че хартията вече е поръчана, а първите количества ще пристигнат между 27 февруари и 5 март. За разролването на хартията трябват 50 дни. “Това обаче е свързано със заявените от нас 30 хил. ролки. Посочихме това число предвид изборите на 2 октомври. За предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество”, обясни Нейкова.

Тя посочи, че печатницата може да оставя ролки на части в зависимост от подготовката и транспортирането на машините. “Това започва последната седмица преди изборите. 15-20 хил. ролки биха обезпечили във всяка машина да има една ролка в нея и една резервна. Дължината на една ролка е около 80 метра”, разясни Нейкова. Попитана каква ще е дължината на машинната бюлетина, шефката на ЦИК отговори, че предстои да се вземе решение как ще изглежда тази бюлетина.

ЦИК има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите, увери Нейкова.

“Имаме готовност с определянето на мандатите по изборни райони. Подготвили сме се с официално получена информация от Националния статистически институт (НСИ) след резултатите от последното преброяване. Предстои ни среща с останалите институции, голяма част от тях са насрочени до края на тази седмица”, добави председателят на ЦИК.

Корекциите са в мандатите 9 района, установи справка (виж таблицата, б. р.) на “Труд news”.

Малко по-късно председателката на ЦИК Камелия Нейкова и заместниците ѝ заявиха готовността на Комисията за избори и пред държавния глава. На срещата в президентството Камелия Нейкова отново посочи, че 2 април е напълно удачна дата за предсрочните избори. А заместникът ѝ Емил Войнов отбеляза, че “ЦИК би могла да се справи във всеки срок, в който биха били насрочени изборите”.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ: ЦИК увери, че е готова с осигуряването на изборния процес

Председателят на ЦИК увери народните представители, че в координация с Министерския съвет се създава организация за видеонаблюдение и видеозаснемане на преброяването на бюлетините и отчитане на резултатите след края на изборния ден. ЦИК успешно е провела тестовото гласуване с хартия за машинно гласуване и ЦИК ще е готова с пълното логистично осигуряване на хартия за машинно гласуване в изборния процес за избори на 2 април.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Трябва да има диалог, за да се преодолее политическата криза

Политическите партии, участниците в изборите, трябва да си дадат сметката, че следващият парламент няма да е кой знае колко по различен от предходните четири като структура. 

Следващият парламент пак ще бъде фрагментиран и политическите партии трябва да имат такова поведение до изборите, че след тях да могат да говорят, да има разговори, да има диалог, за да се сформира мнозинство. 

Да се ориентираме към изборите. В тази ситуация каквито и дългосрочни политики, велики, гениални задачи да решаваме, нищо няма да оправим за тези 2-3 дни. Трябва да има диалог, за да има редовен кабинет, за да се преодолее политическата криза, да има политическа стабилност, за да можем да преодоляваме останалите кризи, които са налични в момента. 

Но и българските граждани трябва да се отнесат към тези избори със същата отговорност. Нужно е да преценят кои са партиите на диалога, на стабилността и да им дадат тежест, а не на деструктивните проксита, които единствено и само се опитват да разрушават.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Провалът на третия мандат е общ неуспех на 48-ото НС и на президента

Направихме всичко необходимо. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент - такива, каквито ги обсъдихме с Вас при връчването на мандата - приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 2023 г. и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговори.

От тези, които дойдоха и от позициите на тези, които не дойдоха става ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовно правителство. Провалът на третия мандат е общ неуспех на 48-ото Народното събрание и на президента. В този случай Конституцията не определя конкретен срок, в който президентът да разпусне Народното събрание, но това трябва да стане възможно най-бързо. Твърде много се задълбочи политическата криза, трябва да решим първо нея, за да пристъпим към решаване на социалните въпроси, бедността, неравенствата, икономическите проблеми, енергийните въпроси. 

Проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра “Конституционно-правни науки” в СУ “Св. Климент Охридски”: Няма конституционни основания за продължаване дейността на парламента

Струва ми се, че в момента нещата се движат по ръба на бръснача, защото втори октомври беше отдавна. Минаха повече от три месеца, ще станат четири месеца, откакто са произведени изборите за 48-ото Народно събрание. Една процедура, която, по мнението на колеги, трае някъде около месец, месец и половина, стана четири месеца. Това ми се струва, че е прекомерно и вече води до мисли за извращаването духа на конституцията. Конституцията, в своя член 99, изисква едно просто действие от президента, когато и третият мандат за формиране на правителство завършва без успех. На първо място разпускане на действащия, провалил се в конституционната процедура за формиране на кабинет, парламент. След разпускането на НС следва насрочване на предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок.

Третата стъпка е назначаването на служебно правителство, което може да е същото по състав като действащото, но това зависи от волята на президента. Няма конституционни основания за продължаване на дейността на един парламент, който е извървял цялата процедура по член 99 от Конституцията. След като и третият мандат за сформиране на правителство завърши без успех, президентът трябва, след връщането на мандата от БСП, да определи датата за изборите, да разпусне народното събрание и да назначи ново служебно правителство. Датата 2 април е най-подходяща за предсрочни парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения