На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Принцът на Монако пребори коронавируса

Изписаха 75-годишната жена от Габрово, един от първите пациенти с COVID-19 у нас

Изборите не са най-важното Ако няма катарзис, всичко е било предизборна компроматна война

Много опити се правят огромният скандал “Апартаментгейт” да се принизи до “битовизми” и да се обясни като народностна черта. Предстоящите евроизбори оцветяват скандалните разкрития за манталитета на нашия политически елит — разширява се обсегът на засегнатите и затова се изхвърля излишният “баласт” от партийни функционери и апаратчици. Отстраняването им е половинчато, защото те стават “курбан” за изчистването образа на партията, а след изборите да бъдат възстановени по един или друг начин. Както казва Борисов “Няма министри — за всеки може всичко да се изкара.”

Ако след изборите всичко ще продължи по същия начин, струва ли си да хабим толкова енергия и нерви. И какъв е смисълът да се гласува? Не е ли по-добре да се отиде за гъби или до Гърция?

Търся отговор от уважавани и авторитетни автори. Ето някои мнения:

Първан Симеонов: “Дългосрочният ефект от “Апартаментгейт” може и да е позитивен, но краткосрочно ще изглежда грозно.”

Георги Марков: “Създаде се всеобща патологична омраза към имотите на властта…”

Проф. Мирослава Кортенска: “Това обобщение, че всички българи са маскари, има смисъл само когато се говори за хората във властта. Опитите да се покаже, че цялата картина на властта е пропита от корупция, че когато загази Цветанов, веднага се търси прегрешение за Нинова, Йончева, та дори за президента Радев, е една доста опасна игра. На никого не може да се има доверие! Това ли е целта?”

Проф. Боряна Гагова: “Изборът, осъществяван от гражданите (на евродепутати) следва да се съсредоточи върху прочистване на листите от всички онези, които в решителен могат, поради слабост или алчност, да се окажат национални предатели, продажници, или най-малкото-мързеливи егоисти.”

Иван Кръстев, политолог: “Един от големите проблеми на България е, че хората са чувствителни към корупцията, която води и до социални неравенства и до усещане за несправедливост, но всъщност са чувствителни предимно към корупцията на другите и толерантни към собствената си корупция, която е на ниско равнище и не е непременно свързана с властта. Те не се разпознават като корумпирани. Корупция — това са другите.”

Искам да се спра по-подробно на разсъжденията на Иван Кръстев. Като водещ на “Панорама” го представих най-напред на българското общество в началото на 90-те и чрез него легализирах социологията и политологията у нас.

Навремето това беше революционно — ставаше дума за “трети поглед” към политиката, което не се харесваше и на двата лагера. Намирам го за един от най-умните съвременни българи. В неговото интервю, публикувано тези дни, той застъпва тезата, че занапред все по-трудно ще се намират кандидати, готови от първия ден на съзнателния си живот да живеят така, че във всеки един момент да могат да обяснят доходите си. Българската особеност е, че малцина у нас могат да си представят кражба на 10 милиона долара, но на кола или апартамент — напълно.

И тъкмо се замислих дали не се е откъснал от българската действителност, Иван Кръстев, запитан какви ще са последствията за ГЕРБ и за г-н Борисов, изказва мисълта, която искам да застъпя днес:

“Има ефект, който е дългосрочен, независимо от това, как ще завършат изборите. В някакъв смисъл формулата на сегашното управление ще трябва да бъде сменена: или ще бъде сменена от опозицията, или ще бъде сменена от ГЕРБ”.

Ето, това е по-важно от самите избори — да се запази духът на непримиримост, събуждането на хората, отрицанието на двойния морал, на недостига на справедливост, на беззаконието, на употребата на властта за лично обогатяване. Това означава , че вече няма да живеем по старому, че ще станем наистина правова и цивилизована страна. Самите ние, гражданите, ще бъдем все по-взискателни към хората, които избираме да ни управляват, и към самите себе си.

И да спечели изборите, ГЕРБ няма да може да се върне към досегашната практика и ще докара нови избори. Ако спечели левицата, тя трябва да заслужи доверието на избирателите с нова политика, иначе краткотраен ще бъде нейният престой във властта.

Както се казва, кризата носи сама в себе си и решението — нетърпимост към носителите на двойния морал, отстраняването им от всякакви управленски функции, висока взискателност към самите себе си и към нашето обкръжение, и от там — нови порядки, нови обществени отношения. Една истинска морална революция.

Когато осъзнаем този шанс ще бъдем последователни в своите действия и няма да ни отклонят никакви опити да бъдем унижавани като някакви андрешковци, вдигнали се на бунт срещу своите богоизбрани господари.

Не са ни господари. Не са и богоизбрани. От нас ще бъдат избрани.

 

Законът за медиите? Без да чуят медиите?

Стана дума в последния ми коментар какви рискове крие приемането на нов законопроект за медиите в изборен период. Досега поне този гаф са си спестили управляващите.

Ако пък искате да добиете някаква представа за какъв закон става дума , цитирам члена на СЕМ Бетина Жотева: “За 21 месеца трябва да транспонираме нова директива за аудио-визуални услуги, която да позволи законът да влезе в интернет, като ще обхване всички сайтове с аудио-визуално съдържание.”

Извинете!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. О, боже! Гърнелов съвсем е откачил. Бесепе щяло да прави „една истинска морална революция“. Кой, бе? Приватизаторите ли ще я правят по команда на нинова? ПАК ЛИ РЕВОЛЮЦИИ, БЕ ГАНГРЕНОВ? Колко ще се жертвите на тази „морална революция“? 100-200 хиляди или повече? Ще има ли черепи размазани с чук по болшевишки модел? А трудови лагери с надписи Arbeit macht frei? Морална революция от фашисти. Безмозъчен лакей, лигав плужек и руски шпионин. Пфу!

  1. Размазани черепи има при всеки режим, шизи слабоумно… пий си хапчетата.

 2. ИМА КАТАРЗИС, гангренов. Ти си пример за катарзис.

 3. Извинете, ама това нали трябваше да бъде нещо като рецензия на телевизиите през изминалата седмица? А то е станало политически коментар с елементи на прогноза. При това има какво да се каже за телевизиите, и още как! Само накрая – нещичко за СЕМ, но който не е в течение, нищо няма да разбере.

 4. ,,IZBORITE NE SA NAI-VAZNOTO,,?!NAI-VAZNOTO E ,,PANORAMA,,DA BADE OSHTE 100 GODINI NA
  ,,EKRAN,,!

 5. Гангренов е типичен фанатизиран комунист. Защо не обелва дума за невероятната простотия и непрофесионализъм на водещия Слави Трифонов? Знам – защото водещият е „от нашите“ – човек на руския посланик Калашников. Е, срещу „нашите“ не се рита, само срещу „тези, които не са с нас“. Отврат!

  1. Прав си, но ти не си недементирал, защото при теб мозъка е рудиментарен орган – закърнял!
   Като се сетя за твоите кумири Цвъки апартамента – какви мъдри мисли реди една след друга, не може да смогнеш да си записваш ..
   Ами ББ ? – На него и бай Тошо би завидял … толкова е подготвен за политиката, че взе да дава оценки, кой колко знае ..
   Идва време за избор и мисля, че ако оставите Цвъки да ръси още глупости, само ще подобрите изборния резултат, на всеки КОЙТО е против държавата да се управлява от алчни и посредствени, самоизживяващи се за недосегаеми тъпоъгълници !

 6. Гарелов отлично каэа,
  Каква е герберската прокаэа

  ЭА 12 годин най-бедни в ЕС,-е
  насред корумпирани гадовЕ

  уууу

 7. Не можем да спим,
  И че се иэтощим…

  Как така …

  АМЕРИКА ЦВЕТАНОВ
  НАЙ-КОРУМПИРАН НАЭОВА…

  Бай Ставри пакета надува,
  И чека цвитанкин страстно
  с негууу да си хортува…

  урааа

 8. Не можем да спим,
  от мъка че се стопим…

  КАК ТАКА

  АМЕРИКА НАЙ-КОРУМПИРАН

  ЦВЕТАНОВ НАЭОВААА

  мяууу

  на покрива на края,
  дека че поеме …

  …энаете…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.