Изборният закон не е тояга

Суперкодекс няма на Земята

Абсолютно всеки може да даде идея за промяна в българския Изборен кодекс. Необходимо е само да не познава държавата и другите u закони. А ако е чул нещо за тях, да не му мисли много. И да каже как да стане тоя Суперкодекс, който ще спре измамите с вота.

Е, добре, да си представим, че Суперкодексът е станал - идеален, какъвто няма на планетата Земя. Какво следва от това? Нищо, освен, че измамниците ще му хванат цаката - ако не на бюлетините, то на компютрите и писмата... Кой ще им попречи? Не и ЦИК или ОИК. Не и МВР, и ДАНС. Не и прокуратурата, и съдът. Мислите другояче? Да видим фактите.

В НК има текст за групите за продаване и дописване на гласове. Но има ли в затвора поне един партиен началник за това престъпление? Не. Телевизията неведнъж показва протоколи като оня, в който кандидат-депутат фигурираше с 11 гласа, а в сайта на СИК със 112. В съда има молби за касиране, да. Но има ли някъде отменен фалшив резултат? Няма.

Чували с бюлетини се разнасят насам-натам, бюлетини-близнаци... Но има ли някой от ЦИК и МВР наказан за хаоса? Вятър. Изборджиите във всяка махала се знаят. Аз, вика един пред камера, държа в Лом 900 гласа и ги давам на който плаща... Реагира ли полицията на това? Да, като мижи, а след репортажа прибира някой ром за 8 часа.

Изобщо: За честни избори кодекс не стига. Трябва и упорита работа на правоприлагащите институции. И морал у политиците. И гражданско съзнание - да гласуваме по съвест, да не се продаваме и да сигнализираме за обратното. Изборният кодекс не е тояга, да я вдигнеш и да смажеш изборджийската мафия като змия. Тя тази мафия, казват, била най-богата в най-бедните държави. Но това не е тема, която се изчерпва в медиите или на маса - била тя кръчмарска или заседателна.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари