Избор на текстура за плочките в банята

Текстурата е една от най-важните характеристики на керамичните плочки за баня и в никакъв случай значението й не бива да се пренебрегва, ако искате да постигнете желания интериор.

В същото време, различните текстури имат отношение не само декорацията на банята, но и в голяма степен от тях зависи нейната функционалност.

Най-често асоциираме по-необичайните текстури с декоративния им ефект, но всъщност те имат и друго предназначение. Така например, грапавата текстура на подовите плочки не позволява плъзгане и по този начин е в състояние да предотврати евентуални неприятни инциденти. Това важи особено много за домовете, в които живеят възрастни хора и малки деца. Съществуват специални плочки, чиято повърхност е с нарези, имащи точно такава цел – да предпазват от подхлъзване.

Разбира се, декоративният ефект на текстурата също е важен. Благодарение на различните видове, които имитират дърво, камък или тухла, можем да получим точно мечтаният интериор. Така например, за баните в стил рустик, плочките с текстура, имитираща дърво и камък, са истинска находка.

Как да използваме различните текстури на плочките в интериора на банята?

Монохромният интериор, който в момента е изключително модерен и горещо се препоръчва от всички дизайнери, може да придобие повече свежест, ако се използва комбинация от плочки в един и същи цвят, но с различен размер и текстура.

Фриз от камък, например, би изглеждал страхотно на фона на лъскави повърхности. Както и комбинацията на матови и гланцови повърхности също би внесла визуален интерес.

Различните текстури в решенията за стените, тавана и пода

Това е отлична идея, с която определено ще разнообразите декора на вашата баня, дори и ако се използват сходни цветове. За да получите обаче пълния ефект, добре е да помислите за контрастни съчетания. Възможностите са безкрайни. Може би е добре да се отбележи само, че наситените цветове правят грапавите повърхности да изглеждат по-плътни, а когато са използвани върху гланцирани, ефектът е към олекотяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл