Извадиха 15 кг тумор от корема на 68-годишна жена в Пловдив

Огромна туморна формация извадиха от корема на 68-годишна жена в пловдивска болница, като трудната и рискована интервенция бе извършена от съвместен екип от хирурзи и уролози.

Туморът бил с размери 30 на 40 см и тежал 15 кг, съобщи един от опериращите лекари - д-р Цвятко Имирски.

В края на миналата седмица от семейството на пациентката търсят помощ, тъй като напоследък жената се оплаквала от затруднено дишане. При направения преглед в Кърджали се установило, че в корема има солидно образувание. Изследванията в пловдивската болница потвърдили диагнозата, а скенерът установил, че туморът е разположен между гръбнака и коремната кухина, избутва всички органи и притиска големи кръвоносни съдове и уретера, заради което е поставен стент. Решението на опериращия екип е туморът да бъде отстранен възможно най-бързо. Въпреки че образуванието е прораснало към матката и яйчниците, медиците го отстраняват напълно в продължилата 5-часова интервенция.

Според жената проблемът се появил преди 10-ина години - усещала, че коремът й расте, но си мислила, че напълнява с възрастта. Потърсила медицинска помощ, едва когато огромната маса започнала да притиска съседните органи и да й пречи да диша.

Според лекарите подобни случаи на големи тумори в корема се увеличават, а причините за това са, че повечето хора се притесняват да не чуят лоша вест от лекаря, след като се прегледат. Често при по-възрастни хора проблемът се свежда до профилактика, която липсва или е непълна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве