Извратени брошури развращават децата в училище (обзор) Скандалните листовки описват сексуалните отношения и практики между гейове

Здравният министър Кирил Ананиев: „Това е провокация, която ще се разследва!”

Брошури, подробно разясняващи сексуалните отношения и практики между гейове, с прилежащ към тях богат илюстративен материал, на който се виждат и полови органи, са били разпространени в училища на територията на пет области у нас. Информация за това е постъпила в Министерството на здравеопазването само няколко дни след като стана ясно, че в класните стаи на 900 български школа хиляди децата е трябвало да се самоопределят в анкета с въпрос за третия пол.

В брошурата, наречена “Любов без последствия”, освен информация за полово предаваните болести, риска от тях и начините за предпазване, изчерпателно се разясняват още част сексуалните игри между хомосексуални мъже.

“Съществува разписан регламент, по който брошурата е следвало да бъде разпространена само и единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН (КАБКИС), а не в училищата”, поясни в сряда министърът на здравеопазването Крили Ананиев. Ведомството му и просветното министерство веднага са разпоредили изтегляне на брошурата от училищата.

“Това е провокация, която ще се разследва”, категоричен беше министър Ананиев. Той допълни, че наказание ще понесат всички длъжностни лица, които са допуснали разпространението на тези материали в учебните заведения.

По информация на здравното ведомство ръководствата на пет регионални здравни инспекции самостоятелно са взели решение да пуснат брошурата в училищата. Това са РЗИ-Монтана, РЗИ-Видин, РЗИ-Ямбол, РЗИ-Кърджали и РЗИ-Хасково.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че най-вероятно скандалните материали са били раздадени на децата чрез медицинските специалисти в училищата.

“Брошурата “Любов без последствия” е част от здравно-образователната програма, която се финансира у нас по линия на Глобалния фонд на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Първото издание на брошурата е от 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г. и в началото на 2017 г. Тя е била предназначена за целевата група мъже, които правят секс с мъже (МСМ).

“Заявката за създаването на тази брошура е тя да отговаря на потребностите на МСМ групата и съответно да бъде давана на места, където те контактуват, общуват, забавляват се и т.н. Тоест тя умишлено има тази визия, с цел да възбуди интерес и все пак хората от общността да прочетат текста, който съдържа самият материал, но не и да бъде разпространявана сред деца”. Това заявиха пред вестника от Фондация “Здраве и социално развитие” (Хесед), която е изпълнител по проекта.

 

Фондация „Здраве и социално развитие” пред „Труд”:

Дипляните не са за ученици

Брошурата “Любов без последствия 2009”, създадена по програма “Превенция на ХИВ/СПИН сред МСМ (Мъже правят секс с мъже, бел. ред.) общността” не е предназначена за училищата и нямаме представа как е попаднала там. Това обясниха пред “Труд” от Фондация “Здраве и социално развитие” (Хесед), която е изпълнител по проекта за спорните книжки, изобразяващи сексуални сцени между мъже.

“Всъщност програмата за превенция на ХИВ/СПИН е приключила преди известно време и вече не работи”, казаха от фондацията. Според тяхното мнение това са материали, които най-вероятно са останали от преди и се използват в момента.

По думите на експерти от Хесед брошурата се разпространява от подизпълнители към Министерството на здравеопазването, които имат таргетни групи, но не е предназначена за училища. РЗИ като институция също има компетентността да прецени къде може да разпространи брошурата, допълниха още от Хесед.

 

Позиция на РЗИ-тата

Разпоредени са спешни проверки в клас

Доброволци от младежкия Червен кръст от срам не разпространили листовките

Любомир Йорданов,
Труд, Монтана

Директорката на РЗИ-Монтана д-р Елена Борисова показва купчината брошури.

200 екземпляра от брошурите “Любов без последствия” са били получени в област Монтана в края на миналата година, но нито една от тях не е изпратена в училищата, заявиха от РЗИ.

“Нито една от тези брошури обаче не е стигнала до ръцете на ученик, нито са провеждани беседи”, бе категорична шефката на РЗИ-Монтана д-р Елена Борисова. Изявлението на министър Кирил Ананиев, че брошурите със снимки на гей двойки са дадени на училища в пет области, е вдигнало по тревога в сряда сутринта Регионалното управление на образованието в Монтана, разказаха учители. Разпоредели спешни проверки по всички учебни заведения в областта имат ли от скандалните издания  и как са стигнали при тях.

За раздавани брошури с хомосексуални двойки отрекоха и от училищата в общините Лом и Георги Дамяново. Според ученици от областния град обаче няколко от брошурите за безопасен секс между мъже са се озовали по неофициален път в школата им. Доброволци от младежкия Червен кръст, които трябвало да ги раздават в  деня за борба със СПИН,  поради срам не връчили листовките, но някои ги отнесли в класните си стаи.

“Не мисля, че такива брошури трябва да  влизат в българските училища. Толкова ценности вече унищожихме със сбъркана политика сред младото поколение, че трябва поне да им оставим  възможността  да растат като млади мъже и жени. Проблемите с половата идентичност са сериозни, но с тях трябва да се занимават специалисти, а не да ги превръщаме в пропаганда и мода!”, коментира педагог, пожелал анонимност.

“Да, получихме от брошурите, но не сме ги разпространявали сред учениците”, обяви пред “Труд” шефката на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова. “В здравната инспекция това не е първата доставка на такива материали. Раздаваме ги на отделните целеви групи – за гей двойки, наркозависими и др.”, заявиха от РЗИ в Търново. От РЗИ-Шумен също не са изнасяни брошури, а са стопирани там.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев:

Медицински специалисти разпространявали материалите

Брошурата “Любов без последствия” е разпространявана в училищата от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети, заяви след правителственото заседание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

“Все още нямаме пълна информация по случая. Но това, което разбрахме, е, че чрез медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, е разпространявана брошурата в повечето случаи”, обясни Вълчев.

Сигнал за скандалните брошури идва в МОН миналата седмица. Той е получен от Регионалните управления на образованието (РУО) от областите Хасково, Монтана, Ямбол, Видин и Кърджали, посочиха от просветното министерство за “Труд”.

“Ние сме изпратили до здравното министерство сигнал, както и указание до всички РУО да се преустанови разпространяването на материалите и да бъдат изтеглени. Част от тях са спрени от директори или от медицински специалисти. Според първоначалните ни информация, брошурата е достигнали до 10 училища”, уточниха от ведомството.

 

Преди 2 месеца

Скандални билбордове подлудиха два града

Билбордове, на които се прегръщат гей двойки, подлудиха Варна и Бургас, писа “Труд” преди два месеца. На огромните пана се рекламираше еднополовата любов със снимка на двама младежи, прегърнати и снимани в гръб. Надписът им гласеше “Няма страшно, това е просто ЛЮБОВ” и “Различни хора, равни права”. Последваха десетки граждански сигнали в двете общини и огромно недоволство в социалните мрежи. Във Върна билборд беше замазан с боя, а в Бургас хората директно излязоха на улицата да протестират. Оказа се, че кампанията е финансирана с европейски пари и е част от цялостна програма на съюза за промотирането на ЛГБГ-общността.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. стига сте манипулирали хората-никъде и никога не са достигали подобни брошури в бг училищата в страната…а и ако не бяха медиите да раздухата тази лъжа,едва ли щеше да се разбере за това нещо…

  1. Кирчо,ти прочете ли статията? Достигнали са до 10 ( десет ) училища в страната.
   До останалите не са успели поради срама на тези, които е трябвало да ги занесат или поради нормалното сексуално развитие, което са имали длъжностните лица вземащи решението за разпространението..
   Всичко останало са обикновени педерастки номера – ама министрите са много изненадани!?

 2. Министърът на МОН да не са прави на ни лук ял…, и той е сред джендър пропагандистите.

 3. България и тоэ срам и поэор търпИ
  при Борисовите гербави подлецИ
  УРААА
  / Булгар Татар е опоэорен,
  иэнасилен и омерэен,
  а Европидараса эадоволен/
  УРААА

 4. …И ОБЕЭЧЕСТЕН…УРААА …
  ЭА ГЕРБАВИТЕ Л@ЙН@…
  УРААА
  / лапнете на тиквето.урааа/

 5. Дори и да е само за гейове тази листовка, трябва ли толкова богато и подробно да е илюстрирана. Все едно приканва хората към такива отношения, а не да ги предпазва от болести. Явно е, че превенцията е само повод

 6. Е какво очаквахте от бибитко и свинефермата му герб? За първи път ли прокарват през задната врата това, което народа не желае, а началниците им наредили? Или вервахте, че болен и другите лъжепатриоти -к-у-р-в-е-т-и-н-и- на бибитко да го спрат?

 7. А как медицинските специалисти в тези училища са решили да разпространяват брошурите?Някой вероятно се е погрижил да го направят.Просто е – дръж някого беден,подхвърли му в определен момент някой лев и гледай как е готов и майка си да продаде.Време е като че ли да се инкриминират подобни неща,но се ослушват скъпите ни избранници,зер Европа ще дърпа уши.Орбан,яхай коня и идвай да нариташ тази сган.На нашите не им стиска,включително и на „патриотите“.

 8. При допускане на такова безобразие министърът на образованието и министърът на здравеопазването моментално трябва да си подадат оставка.Не стига ,че телевизиите ни заливат с филми ,пълни с ужаси и насилие,темата за педерастите постоянно се появява в различни медии.Та да не остане някой „непросветен“.Най-вече младото поколение ,което е особено податливо.Не случайно преди години на пъпа на София точно в подлеза пред Софийския университет бе допуснато да има гей клуб.Добре че направиха метростанция.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.