Извънземни оперирали приживе Стефка Съботинова

Стефка Съботинова.

Тайни и загадки

Странен сън предсказва закъснялата й слава

Необикновена роля в живота на певицата играе Вера Кочовска

Мистериозна история връхлита Стефка Съботинова ( 1930 - 2010 г.) в края на май 2007-а. За това певицата разказа за първи път пред пишещата тези редове, тогава журналистка в "Седмичен Труд". Направи го под давление на своя мениджър и близък приятел Иван Иванов - Дядо. 

Една вечер певицата взема обичайния си душ, слага си нощницата и си ляга. "Изведнъж около леглото ми застанаха трима мъже, облечени с някакви сребристи одежди и с антени на главите. Не можех да си дам сметка сънувам ли, или това наистина се случва - развълнувано разказа тогава Стефка пред "Седмичен Труд". -

Понеже съм силно вярващ човек, си казах: "Боже и свети Архангле, сигурно са дошли да ме приберат!" След това единият започнал да общува мислено със Стефка. "Попита ме какво ме боли." По това време певицата има силни бодежи в лявата ръка, но не ходи на лекар, тъй като мисли, че това е следствие от преживяната преди време на същото място страшна болест - херпес зостер. Затова Стефка отговаря на странните посетители, че я боли ръката. Сънят свършва дотук...

На сутринта певицата се събужда и първата й работа е да се отправи към банята за сутрешен душ. Съблича се в коридора, в който има огромни огледала, и изведнъж с изумление вижда, че по диагонал - под лявата й гърда има кървава зашита резка, дълга около 30 сантиметра. Не чувства никакви болки от раната, вече не я боли и ръката. От двете страни на разреза личат и белези от шев.

Тогава Стефка свенливо вдигна блузата си и тогавашният фоторепортер на "Седмичен Труд" Пламен Петров засне странната операция. Снимката остана в личния архив на Пламен Петров.

Между другото Стефка Съботинова никога не е била оперирана. А ръката, след тази странна интервенция, изобщо вече не я болеше. Кървавата диря от белега обаче стоеше. Тогава той беше като добре заздравяла рана и, без съмнение, очебиен.

Световната слава настига късно изпълнителката на "Притури се планината".

Стефка била уплашена от видяното и веднага звъннала на Иван да дойде у тях. Показва му раната, от която мъжът също е изумен. Първата му реакция е да звънне на общата им приятелка Вера Кочовска. "За Стефка ли се обаждаш? И какво толкова сте се уплашили, дойдоха, оперираха я и си заминаха!", казва му ясновидката, без да е дочакала да разбере защо й се обаждат, и настоява да чуе певицата. "Стефче, не се бой, това ти е отгоре!", лаконично отсича Кочовска и веднага затваря телефона.

Иван предлага на Стефка да я заведе на лекар, за да разберат какъв е този странен разрез под гърдата й, но певицата, която по принцип се страхува от медици, за да не кажат нещо страшно, категорично отказва под предтекст, че ще я помислят за луда. Моли Иван да не казва на никого какво е видял. "Сине, разбираш ли, аз съм жена на възраст и ще помислят, че съм превъртяла", казва тя и заживяла както обикновено, само дето странният белег й напомня, че с нея се е случило наистина нещо необяснимо. Чак след месец певицата се съгласи да разкаже пред "Седмичен Труд", какво й се е случило и да снимаме странната операция. Публикацията тогава излезе на първа страница, след което бе "взаимствана" и от други медии.

Няколко години по-рано

Както ни разкаваше тогава за себе си певицата, тя често сънувала приятни и цветни сънища. Но един от тях е необикновен. Няколко години преди случката със странната операция, спейки дълбоко в леглото си, на сън й се явява Бог.

Стефка се намира пред един висок стълб, „като електрическите”, както пояснява тя, поставен върху пирамидална основа и в ярко червен цвят. До нея в съня й е колежката й Тинка Пешева, с която по това време пеят в дует. Изведнъж Стефка чува глас „Господ идва!” И в този момент срещу нея се задава самият Бог във формата на силна светлина, като в следващия момент певицата различава лице и тяло, облечено в червенa мантия. „До Господ стояха две същества в бели одежди”, спомни си още Стефka. Тогава тя пада на колене пред Бог и започва да плаче: „Господи, аз сигурно съм много грешна, но много те моля да ми простиш!” Тогава Всевишният се приближава към нея и я погалва много нежно, като отвръща: „Стефка, бъди благословена!” Тя става и започва да се катери по пирамидата нагоре, докато накрая стига самия връх. А от там съзира прекрасна гледка – синьо и лазурно море. Тогава Стефка решава да извика и колежката си горе, но Тинка отказва: „Не, аз не мога, ти стой горе!” В този момент Стефка се събужда.

Феноменът Вера Кочовска сама търси връзка с народната певица.

Сънят й се оказва пророчески. На сутринта й се обаждат по телефона, за да й кажат чудесната новина, че феноменалната й песен „Притури се планината” е покорила върховете на световните музикални класации. Този успех страшно развълнувал Стефка, тъй като по това време авторските права върху песента са притежание на швейцареца Марсел Селие, голям почитател на българския автентичен фолклор. Негова е поръчката на модерния аранжмент, върху който е наложен гласа на родната изпълнителка. Никакво съмнение за певицата, че необикновеният сън, в който вижда Бог, предрича феноменалния й успех. На този успех тя се радва на върха на пирамидата.

Човек с мисия

Необикновена роля в живота на Стефка Съботинова играе плевенската ясновидка Вера Кочовска. Между другото, и самото запознанство на двете жени е странно. Всичко започва с една приятелска сбирка в Плевен. Вера звъни на Иван Иванов - Дядо и го моли да доведе със себе си и Стефка, без изобщо да знае нещо относно певицата. „Хората, които събирам около себе си, не са случайни. Вие сте родени на този свят с мисия”, обяснява подбора на гостите си ясновидката. След сбирката Вера дори обсъждала неща със Стефка, които преди това само изпълнителката е знаела за себе си.

Мистерията около двете жени продължава и след случката в Плевен. Един ден Стефка готви пуйка със зеле за „Бог да прости!” за починалия си съпруг Димо. Когато отива да раздаде от храната на един комшия, тя подава на съседа си с мисълта за съпруга си, но не произнася името му. Малко след като се връща в дома си телефонът звъни. Вдига и Вера сърдито отвръща: „Ти днес, като раздаде пуйка със зеле за Димо защо не каза, че е за него?!” И затваря телефона. Стефка и внукът, който също чува разговора, остават изумени.

Много често Вера използва Иван Иванов за посредник в общуването си със Стефка. Казва: „Кажи й да ми се обади!” И досега Иван не може да разбере защо е бил избран за връзка между двете. Вера твърдяла, че Иван и Стефка са били брат и сестра в предишния си живот.

Певицата доби световна известност  през 1994 г. с новия модерен аранжимент на Жаки Анона на песента „Притури се планината“, а към края на дните й беше удостоена с най-голямото българско отличие — орден "Стара планина — първа степен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл