Извънземни сфери донесли живота на Земята

Находките, в които се съдържат едноклетъчни организми, са открити през 70-те години в Южна Африка

 

Сфери, открити в мините на Южна Африка, може би крият тайната за зареждането на живота на Земята. Находките са открити през 70-те години на миналия век и са датирани на поне 3 милиарда години.

Според една от най-силните теории те са попаднали по изкуствен път на Земята.

Това са били контейнери с форми на живот, които преминавали през Млечния път. Възможно е част от сферите да са се отворили и така да се е зародил животът на Земята.

Първи на неуместните артефакти, както се наричат праисторически обекти, чиито технологични постижения не съответстват на времето, когато са направени, попаднали група миньори. Мъжете разказват за чудати, гравирани с линии, сфери от непознат метал, които по-късно биват подложени на анализ от различни геолози.

В сърцевината на някои от металните кълба учените наистина откриват едноклетъчни организми. Според геолозите именно те са отпреди 3 млрд. години.

Диаметърът на сферите е от 2,5 до 10 см и те изглеждат сякаш са направени от ръката на човек, но първите хора от рода Хомо сапиенс се появяват едва преди 2 млн. години.

Сферите са намерени в слоевете от пирофилит, който се извличал от мината „Уондерстоун”, разположена близо до градчето Отосдал, Западен Трансваал.

Пирофилитът е мек минерал, образуван от седименти, отложени преди 2,8-3 милиарда години.

Сферите пък са с метална обвивка, която не може да бъде надраскана от заточен стоманен предмет. Те са два вида - едните са цялостни, от твърд синкав метал с бели точици, а другите - кухи, запълнени с гъбесто съдържание с бял цвят.

Първите изследвания на трансваалските сфери са направени от професорите по геология Дж. Макливър и Андреас Бишоф през 1979 г.

Според Ролф Маркс, бивш отговорник за експозицията на музея на южноафриканския град Клерксдорп, където има няколко такива сфери, тези кълба са пълна загадка. “Те изглеждат така, като че ли са отлети от човек, но в същото време се оказват в онези геологически пластове, когато на Земята не е съществувал никакъв разумен живот”, разяснява той.

 

Чудо в Британския исторически музей

Един от тези т.нар. елипсоиди попаднал в експозициите на Британския исторически музей. И там служителите с учудване установили факта, че след като бил поместен под стъклото в съответния раздел на експозицията, той започнал бавно и самопроизволно да се върти около своята собствена ос, извършвайки пълен кръг за 128 дни.

За съществуването на тези металически кълба става известно още през 1977 г., когато било решено да бъдат преместени на друго място.

В следващите няколко десетилетия южноафриканските миньори откриват най-малко още двеста такива кълба, като една част от тях имат на повърхността си по три паралелни жлеба.

Малко по-късно станало възможно да се надникне и в съдържанието им - оказва се, че те били покрити с 6 милиметра външен металически слой, а вътрешността е изпълнена от гъбоподобен материал, който при съприкосновение с въздуха се превръщал в прах.

 

Пълни с енергия

Според изследователите покритието на кълбата прилича на сплав от стомана и никел, но в природата подобно съчетание не се среща. В последните години на ХХ в. сфероидите привличат вниманието на Джон Хунд от южноафриканския изследователски център в Питърсбърг.

Той отива в мината „Оттосдал” и успява да се снабди с подобен на експоната от музея в Клерксдорп елипсоид.

Забелязал, че сферата е поразително устойчива. Оказало се, че тя е балансирана изключително точно. Един от участващите в изследването учени от НАСА признал, че те все още нямат технология, която да изработи подобно нещо.

Това би могло да бъде направено единствено при нулева гравитация, т.е. в космическото пространство.

 

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле