Извънредни мерки срещу морбили в страната

Осигурени са 5000 ваксини за Пловдив, за Пазарджик са 2000.

1157 станаха случаите от началото на годината

Имунизации разпореди здравното министерство в Пловдив, Пазарджик, Сливен и Бургас

Кампанията приключва на 5 октомври

Случаите на морбили в страната от началото на годината до сега станаха 1157 по информация на Националния център по заразни и паразитни болести. Те са с 1149 повече в сравнение със същия период на миналата годна, когато са били регистрирани едва осем души с инфекциозното заболяване, познато още като дребна шарка. Заради незатихващата зараза Министерството на здравеопазването разпореди преди броени дни извънредни имунизации в областите Пловдив, Пазарджик, Бургас и Сливен.

В Пазарджик на 37 лекарски практики са раздадени 2000 ваксини, както и предписания за издриване на рискови групи. Те обхващат семейства и в ромските махали във Велинград, Пещера, Септември, Панагюрище, Ракитово. Изпратени са уведомителни писма до областния управител, кметовете на общини, РЗОК и председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари за област Пазарджик.

В Пловдив извънредната имунизационна кампания срещу морбили е насочена към деца от 18 месеца до 8-годишна възраст, които са от уязвими групи. За тях са осигурени около 5000 дози ваксини. За повече от половината от заболелите малчугани в областта - 55.4% има данни за имунизация срещу морбили.

Извънредната кампания ще приключи на 5 октомври, а целта є е спешни мерки за недопускане по-нататъшно разпространение на болестта на територията на страната.

Коментари

Задължително поле