Изграждат нова клетка на депото за отпадъци на Търговище

Осигурени са 2,1 млн. лв., общо са нужни 6,9 млн. лв. 

Стартира изграждането на нова клетка на регионалното депо за отпадъци край търговищкото село Пайдушко. В началото на следващия месец се очаква да започнат изкопни работи, направата на дренажи и подравняване на клетката, съобщиха от общинската администрация.

Първият етап от изграждането на новата клетка на депото, което към момента е с изчерпан капацитет, ще бъде обезпечен с над 2,1 млн.лв.  Средствата са от натрупаните отчисления, които Общината прави към Регионалната инспекция по околната среда и водите и са върнати след искане от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров.

Цялата сума за изграждане на новата клетка на депото е 6,9 млн. лв. При осигуряване и на останалата част от нужното финансиране ще се извършат ремонтни дейности, изграждане на довеждащ път до самата клетка, осветление, озеленяване и други.

Община Търговище още през 2018 г. обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждането на разширението на сметището.  Сключен е договор под условие, че дейностите ще започнат при осигуряване на финансиране.

Тъй като съществуващият обем на сметището е изчерпан, отпадъците сега се транспортират на шуменското депо. Това стана след решение на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в Шумен, а за услугата Търговище плаща такса и са поети съответните ангажименти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони