Издаден е акт за спиране на ТEЦ „Брикел“

ТЕЦ “Брикел” в Гълъбово.

Това е втората топлоцентрала, свързана с Христо Ковачки, хваната да нарушава екологичното законодателство

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора днес издаде принудителна административна мярка за спиране на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“, гр. Гълъбово, съобщават от Министерството на околната среда и водите. На практика това означава, че топлоцентралата спира работа.

От ведомството добавят, че мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството. Едно от основанията за налагане на мярката е установено при проверка на дружеството на 03.09.2019 г. - наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително. Мярката влиза в сила от днес, 09.09.2019 г, и срокът на нейното действие е до преустановяване на извършване на нарушението.

Във връзка с разпореждане на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров Министерство на околната среда и водите (МОСВ) предприе незабавни действия за извършване на проверки на място в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

Това е втората от четирите топлоцентрални, чиято собственост е свързана с бизнесмена Христо Ковачки, която е санкционирана по този начин заради нарушаване на екологичното законодателство.

Преди пет дни на ТЕЦ "Република" в Перник бяха спрени два от генераторите, за чието захранване, в разрез с комплексното разрешително, се изгаряла биомаса.

В отговор на действията на МОСВ от ТЕЦ "Република" заплашиха, че ще спрат парното на Перник. От ековедомството отговориха, че дружеството може да включи третия генератор, който е на природен газ.

Коментари

Задължително поле